donderdag 28 juli 2011

Leidsche Rijn in beeld

"Leidsche Rijn is een wijk en nieuwbouwlocatie van en in de gemeente Utrecht, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Utrecht. De naam komt van het riviertje de Leidse Rijn, dat door het zuiden van de wijk stroomt. Het gebied was voor het grootste deel voor 1 januari 2001 een deel van de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. Had Leidsche Rijn op 1 januari 2007 nog officieel 16.579 inwoners, begin 2011 woonden er al 25.321 mensen, en dat aantal is nog altijd snel stijgende.
Leidsche Rijn is sinds 2006 de grootste nieuwbouw- en Vinex-locatie van Nederland. Het totale nieuwbouwproject omvat niet alleen de wijk Leidsche Rijn, maar ook delen van de nieuwe wijk Vleuten-De Meern. Het gehele project, inclusief de nieuwbouwlocaties die onder de wijk Vleuten-De Meern vallen, heeft een oppervlakte van ± 2500 hectare (5 x 5 km)."
En daar woon je dan! Om dit genot met anderen te kunnen delen, heb ik vanmiddag te fiets een fotoreportage geschoten. Aangezien ik geen keuze uit de ruim 100 foto's kon maken, heb ik maar een groot deel ervan geüpload naar mijn Pbase.com account. Via onderstaande link is dan een diavoorstelling te aanschouwen. Veel kijkplezier! :)
Diashow fotoreportage Leidsche Rijn - Utrecht.

woensdag 27 juli 2011

Even neuzen in Zuid-Holland

De fietstocht van vandaag verliep onder zware bewolking en ook heb ik me nog door een enkele bui moeten ploeteren, maar de wind stelde weinig voor en dankzij de hoge luchtvochtigheid was de 19°C nog best aangenaam. Het doel van de reis was het Zuid-Hollandse Nieuwerbrug en om daar te komen ben ik via Linschoten en Waarder gegaan:

Nieuwerbrug is op zich best de moeite van een bezoekje waard. Geschiedenisles:
"Nieuwerbrug is een dorp in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en telt ongeveer 1800 inwoners. Het ligt aan de Oude Rijn en aan de Dubbele Wiericke.
Nieuwerbrug is gesticht in 1651 met een brug tussen Bodegraven en Woerden. Dit was een belangrijke brug voor de handel tussen deze twee steden.
Nieuwerbrug heeft de enige tolbrug van Nederland. Deze wordt met de hand omhoog en naar beneden gehaald.
Nieuwerbrug had het kleinste museum van Nederland, namelijk de Eeuwfeesttoren. Er mogen maximaal 2 a 3 mensen tegelijk in en het staat naast de tolbrug. De toren is gebouwd 100 jaar nadat Napoleon weg was uit Nederland. Dat moest toen een groot feest worden maar door de Eerste Wereldoorlog ging dat feest niet door. Om met dit geld dat de Nieuwerbruggers bij elkaar hadden gelegd toch nog wat goeds te doen, werd de toren gebouwd."


Als fietser heb ik overigens geen tol hoeven betalen.
Ook de reis langs Woerden bracht nog een bijzonder fenomeen; een trekpontje over de Grecht/Greft: "Iets ten noorden van de aansluiting met de Oude Rijn is er een klein pontje over de Grecht, voor fietsers en voetgangers. De pont, die met de hand bediend moet worden door degene die oversteek maakt, verbindt 's-Gravesloot met de Zegveldse Uitweg, in het noordwesten van Woerden"
Excuses voor de brakke foto, het was een inspannende bezigheid..:

De uiteindelijk verreden route:

Nieuw Thomashuis in Vledder

"Een Thomashuis is een kleinschalige woonvorm voor acht volwassenen met een verstandelijke beperking. Het huis wordt geleid door twee ‘zorgondernemers’: een echtpaar of samenwonend stel die er ook wonen en de bewoners begeleiden en verzorgen. Zij runnen het Thomashuis als een bedrijf. De essentie van het zorgondernemerschap is dat zij zelf invulling kunnen geven aan de zorg. Hun eigen creativiteit, kennis en ervaring worden zo optimaal benut. Er zijn momenteel 89 Thomashuizen in Nederland (anno 2011). Het aantal groeit steeds, want er is veel vraag naar wonen in een Thomashuis"

En mede daarom zijn ook mijn ouders onlangs 'zorgondernemers' geworden, al zal het waarschijnlijk nog wel tot volgend voorjaar duren eer het Thomashuis in Vledder operationeel is.
Ook langs deze weg wil ik mijn ouders al het succes toewensen en hun feliciteren met de reeds behaalde mijlpalen. Bona fortuna!
Hier het recente artikel over de plannen van mijn ouders in het Dagblad van het Noorden.

zondag 24 juli 2011

Koudste dag in juli in meer dan een eeuw

Je zou er bijna versteld van staan dat er in deze tijden van mondiale opwarming nog zomerkou-records gebroken kunnen worden. In dat opzicht hebben we vandaag een legendarische 24ste juli beleefd, want in De Bilt is het niet warmer geworden dan een schamele 13,3°C. We moeten terug naar het jaar 1903 voor nog lagere julimaxima!
Hieronder een kaart met de synoptische situatie van vandaag waaruit het anti-zomerse weer is voortgekomen (bron KNMI):

De uiteindelijk behaalde etmaalmaxima in ons land (bron weerplaza.nl):

En de afgetapte neerslaghoeveelheden tot 22.40 uur op de KNMI hoofdstations (bron weerplaza.nl):

Het is duidelijk; veel dieper kan een zomer in ons land niet zinken. Ook de gemeten straling (zonkracht) was vandaag minimaal:

Eén geruststelling; vanaf nu kan het alleen maar beter worden!

woensdag 20 juli 2011

En weer 75km op de pedalen

Aanvankelijk was het mijn bedoeling om een bezoek aan het Von Gimbornpark (een arboretum bij Doorn) te brengen, maar aangezien er entree betaald diende te worden en ik geen geld bij me had, zat dat er niet in.
Ik heb dus vooral op de fiets gezeten, slechts af en toe even de benen gestrekt. Een openbaring tijdens de route voor mij was de omgeving van Langbroek, vanwege de vele middeleeuwse kastelen in die omgeving.
De route:

Hieronder een aantal foto's die ik onderweg nog heb gemaakt.
Het Amsterdam-Rijnkanaal in Nieuwegein:

De gemeente Houten mag dan wel de titel "Fietsstad van 2008" dragen, maar voor een eerste bezoek vond ik het maar een doolhof waarbij het lastig was om de uitgang te vinden. Hieronder het bruisende hart van Houten:

De fruitbomen hangen vol rijpende vruchten:

Door het aardige dorpje Werkhoven:

Nog even kijken bij Kasteel Sterkenburg:

Een beeldend kunstenaar in Langbroek:

Langs Huis Doorn:

En door Driebergen, Zeist en Bunnik terug door Utrecht naar huis. Ergens in Kanaleneiland kwam ik nog deze oude bewegwijzering tegen:

Ook al scheen de zon niet al te uitbundig, het bleef droog en de wind stelde weinig voor. Een lekker tochtje. Nu even de echte mannen in de Alpen aanschouwen!

vrijdag 15 juli 2011

Eindelijk lekker weer; fietsen naar Noorden

Wat een verschil één dag kan maken zeg! Na ruim 48 uur nattigheid, storm, kilte en somberheid, scheen vandaag de zon volop en bleef het droog. Bovendien was het met maxima net boven 20 graden aangenaam; tijd om de boze buitenwereld weer eens te verkennen!
Vandaag besloot ik naar Noorden te rijden en dan door de Nieuwkoopse Plassen zuidwaarts naar Woerden en Linschoten.
Natuurlijk was het nog wel te merken dat de zomer de afgelopen dagen in een dip verkeerde; plasjes her en der, een matige westenwind en een deel van het fietspad dat overspoeld was door de Zuideinderplas. Meeste hinder bracht me echter deze boom:

Omkeren dus!
Verder was het een aangename rit door dorpjes waar ik over het algemeen nog nooit van me leven geweest was:





En daar fiets je dan, over het water:




Waarom moet ik bij deze plaatsnaam toch altijd aan de VVD denken...

De gereden route, ca 65km:

De zomerkrach

Het is er dan toch van gekomen; sommige plaatsen hebben meer dan 100mm regen opgevangen en langs de kust heeft geruime tijd een stormachtige wind gestaan. Boven land was het ook bepaald niet windstil, behalve dan in de kern van de zomerdepressie, boven Noord-Nederland:

Hier in Utrecht stond een groot deel van de donderdag een vlagerige wind die in combinatie met de intensieve regenval de tuinflora te lijf ging. Gelukkig heb ik in de ochtend de rode schijnbanaan in de schuur gezet, anders had deze bananenschräderwind er korte metten meegemaakt.
Verder draaide (no pun intended) het dus vooral om regen:

Mijn regenmeter heeft sinds dinsdagavond ongeveer 65mm gemeten, maar in delen van Zuid-Holland en op de Veluwe is zelfs >110mm gevallen.

Ach, de droogte is nu op de meeste plaatsen wel verlicht. Alleen het zuidoosten, daar is het ook deze keer weer meegevallen met de neerslag.


Verder was het opvallend kil; voor het midden van het land hebben 13 en 14 juli zelfs een dagrecord qua laagste maximumtemperatuur sinds het begin van de metingen opgeleverd. En wat kan je dan beter doen op zulke dagen, dan lekker een warm kleedje op een droge plaats opzoeken...

Vandaag even een atmosferische adempauze, eindelijk fietsen, maar de rest van de maand laat waarschijnlijk stabiel weer toe. Augustus 2011, dat moet dé zomermaand gaan worden!

dinsdag 12 juli 2011

Zandzakken voor de deur!

Een heuse waterbom is momenteel onderweg naar onze contreien en zoals het er nu naar uitziet zal het fenomeen tegen het avonduur vanuit het zuiden het land binnentrekken. Dit zou ook gepaard kunnen gaan met convectieve verschijnselen als onweer en windstoten, maar dit geldt dan eigenlijk vooral voor het zuidoosten.
De mogelijke overlast zal met name veroorzaakt worden door intensieve neerslag, welke een groot deel van het land zal overspoelen. Komende avond en nacht is er al meer dan 50mm mogelijk en aangezien de naweeën van deze storing tot laat donderdag aanhouden, zou het mij niet verbazen als er in een tijdsperiode van 48 uur lokaal 100mm neerslag geregistreerd gaat worden.

Bovenstaand waarschuwingskaartje van het KNMI houdt het noordoosten nog buiten schot, maar dat komt omdat de neerslag daar als laatste arriveert. Eigenlijk zou het me weinig verbazen als juist het noordoosten t/m donderdag de meeste regen te verwerken krijgt.
Mogelijk krijgt het kustgebied ook nog een stormachtige wind. Herfst in optima forma!
Morgen of overmorgen plaats ik een update.

zaterdag 9 juli 2011

Zomerupdate uit de tuin

Ondertussen is de eerste week van juli alweer gepasseerd en nadert de flora in onze tuin haar climax.
Een paar foto's geschoten in de avond voor een bijna totaaloverzicht:


Niet op bovenstaande foto's te zien zijn de schaduwhoeken bij de gevel van ons huis. Hier staat onder andere een Fatsia japonica (vingerplant) en die heeft het ogenschijnlijk naar zijn zin:

En hetzelfde geldt voor de Astilbe:

Deze Petunia heb ik afgelopen winter overgehouden in de schuur en hij bloeit prachtig. Dat éénjarige moet je soms niet te letterlijk opvatten dus.

Verder lijkt het dit jaar een goed pruimenjaar te worden en ook de druif (Bianca) hangt vol trossen:

De overpopulatie guppen heb ik overgeplaatst naar de terrasvijver. Een enkeling is ten prooi gevallen aan de katten, maar er zijn ook al jongen geboren.

De rode schijnbanaan (Ensete ventricosum Maurelli) krijgt steeds grotere bladeren en ook het hoekje met verschillende Musa's en Canna's begint nu eindelijk wat te groeien:



De lotusbanaan (Musella lasiocarpa of toch Ensete?) blijft maar bloeien, maar helaas komen er nog geen pups boven de grond.

De vijgcactus (Opuntia vulgaris) heeft al twee bloemen gehad (bloeien slechts 1 dag), maar er volgen nog meer:

Verschillende andere flora: