donderdag 29 september 2011

Langs de Leidse Rijn en Hollandse IJssel

Ondanks dat mijn lichaam nog een laatste gevecht aan het leveren is met een bataljon griepvirussen, kon ik als mooiweerfietser deze dag niet aan mij voorbij laten gaan zonder de pedalen te beroeren. En zo kwam het dan ik reeds voor 11'en op het zadel zat en in westelijke richting reed. Ik had me niet van te voren voorgenomen welke route ik zou gaan fietsen, maar eenmaal bij Harmelen besloot ik de rivier de Leidse Rijn voor een deel te volgen. Dit heb ik volgehouden tot Bodegraven en daar ben ik naar het zuidwesten afgebogen, om de Reeuwijkse Plassen heen naar Gouda. Na een korte pitstop op de Markt ben ik de Hollandse IJssel volgend weer naar huis gereden.
Het was zomers warm en ook omdat mijn laatste echte fietstocht alweer van even geleden is, is het een inspannend tochtje geworden.
Zicht op Harmelen:

Historisch Woerden:

Langs de Leidse Rijn bij Nieuwerbrug:

Tussen Nieuwerbrug en Bodegraven:

Bodegraven:

Zomerse taferelen op de Markt in Gouda:



Goudse molen:

Het Klooster Sint-Gabriël van de Passionisten bij Haastrecht (Hekendorp):

De route van bijna 70 km:

dinsdag 27 september 2011

Grootste Nederlandse bluesheld is niet meer

Gisteren heeft Harry Muskee op 70 jarige leeftijd de strijd tegen de kanker verloren. De man die de Nederblues, samen met zijn Blizzards, groot gemaakt heeft in de jaren 60 en 70 en hier tot aan zijn dood mee doorgegaan is. Bovendien was hij één van de bekendste inwoners en ambassadeurs van Drenthe.
Als getogen Roldenaar was ik dan ook al op jonge leeftijd op de hoogte van zijn bestaan en muziek, maar ik kan me niet heugen ooit een live optreden van hem bijgewoond te hebben. Nu moet ik wel zeggen dat ik zijn latere optredens persoonlijk minder goed vond (voor zover ik dat op de tv of internet kan beoordelen), dan wat ik van eerdere albums gehoord heb.
Nu zal één en ander ook wel te maken met de veranderingen in bezetting van de band; het wegvallen van Herman Brood en Eelco Gelling, ooit één van de beste gitaristen van Nederland.
Als eerbetoon aan de beste man plaats ik deze video van een bijzondere versie van de bekendste hit van Cuby + Blizzards, 'Window Of My Eyes' (nr 10 in de top40). Het beeldmateriaal met vervlogen tijden van Drenthe maakt het Nederbluesgevoel compleet:

Volgens een bericht op De Nieuwe Utrechter was Muskee ook een graag geziene gast in Utrecht, maar helaas zal hij hier nooit meer spelen.

maandag 26 september 2011

Flora update

De zomer van 2011 lijkt pas begonnen te zijn in de derde decade van september. Blauwe luchten, weinig wind en maxima boven 20 graden! Eigenlijk hadden we dat tijdens het voorjaar van 2011 ook al, dus wat dat betreft laten zowel het voor- als naseizoen zich dit jaar van een stabiele, warme kant zien. Perfect weer voor de flora dus!
Enige nadeel voor onze tuin; er bereikt steeds minder zonlicht het hofje. Rond het middaguur baadt alleen nog maar het achterste deel in zonnewarmte. Vandaar dat ik een aantal zonminnende plantjes op het dak van de schuur heb gezet, dan krijgen ze net iets meer zon:

De planten staan er verder redelijk goed bij, behoudens een aantal die door een uit de klauwen gelopen naaktslakkenkolonie gedecimeerd in omvang is. De Canna's hebben reeds een hoogte van 2 meter bereikt en de bruidssluier hangt vol witte bloemen.








Ter afsluiting nog een foto van ons nieuwe tropische zoetwaterbassin in de woonkamer:

zondag 25 september 2011

Nederlands Film Festival

Het is weer de tijd van het jaar dat Utrecht in het teken staat van het NFF en ook dit jaar hebben Myra en ik weer een film bezocht. Gisteravond hebben we in Pathé Rembrandt Claustrofobia gezien, maar deze werd voorafgegaan met een première van de laatste korte film van Jan Doense (Mr. Horror).
Deze film duurde slechts 10 minuten en werd gedragen door twee acteurs (Mirjam de Rooij en Victor Löw).
Synopsis: "De wekker staat tergend lang op 5:04. Een vrouw ligt wakker van een burenruzie. Ze twijfelt of ze in moet grijpen. Zeker bij een aanhoudend onheilspellend brommend geluid. Na een half uur doet ze het licht aan. Haar man ergert zich aan haar bezorgdheid en hun relatie wordt er ondertussen ook niet beter op. ’s Ochtends belt ze toch maar even met de buren en langzaam tekent zich een uitdrukking van ontzetting af op haar gezicht."
Eigenlijk is het één lange, sterke scene die je dus inderdaad ook als korte film zou kunnen zien. Af en toe werd er gelachen in de zaal en je kreeg geen gruwelijke details te zien, het was allemaal suggestief. Het einde was origineel te noemen, een leuke film!
Aan het einde werden cast&crew nog naar voren gehaald en kregen ze onder meer een goed applaus cadeau.

De hoofdfilm, Claustrofobia, kreeg geen première op het festival. De film is in juni 1x te zien geweest in Amsterdam, daarna werd het online beschikbaar. Voor een klein bedrag kan je dan de film zonder reclame bekijken. Op het grote doek was dit de eerste vertoning en de regisseur heeft daardoor het geluid ook wat moeten verbeteren. Achteraf kan gezegd worden dat het een zeer goede film voor het grote doek blijkt te zijn en daarom is het wellicht zonde dat er voor gekozen is om het alleen online te plaatsen.

Voor zijn genre kan de film zich meten met degene die uit de Amerikaanse koker komen, sterker nog; de film was vaak beter dan wat Hollywood voortbrengt. Opmerkelijk detail uit de film: ik heb een IPad nooit als moordwapen gezien, maar het kan dus wel degelijk.
Voor hen die van dergelijke thrillers/horrors houden; de film is nog altijd online te zien.

donderdag 22 september 2011

Barcelona 2011: Dag 7

De dag van de terugreis. De ochtend hebben we in het hotel doorgebracht en om 12 uur namen we de bus naar het vliegveld. Vanzelfsprekend kozen we nog de verkeerde terminal, maar verder verliep de reis voorspoedig.
Geen bijzondere foto's deze dag, maar om het hoofdstuk toch met beeld en geluid af te sluiten,plaats ik dit aardige filmpje dat gemaakt is op het nummer Barcelona van Bløf met het metropool orkest:

Voor een ieder die een afwisselende stad met veel bezienswaardigheden en een heerlijk klimaat zoekt, is Barcelona zeker een ideale bestemming!

woensdag 21 september 2011

Barcelona 2011: Dag 6

Aangezien ik vroeg wakker werd, besloot ik een poging te ondernemen om de zonsopkomst vanuit onze kamer te fotograferen. Maar van schemering naar zonsopkomst duurde dermate lang, dat ik al weer in bed laag eer de zon echt te zien was.

Iedere keer als we met het openbaar vervoer de stad in gaan, wisselden we op station Palau Reial tussen metro en tram. In het begin waren we meer bezig met het zoeken naar de juiste metro, dan dat we bezig waren met de naam van het station. Maar Palau Reial betekent natuurlijk koninklijk paleis. Vanaf het station was echter niet direct een paleis zichtbaar, dus leek het een min of meer toevallig gekozen naam. Echter, aan de andere kant van een drukke straat lag verscholen in het groen het Palau Reial de Pedralbes. In het verleden was dit inderdaad de residentie van de koninklijke familie als die Barcelona bezocht, tegenwoordig bevindt zich een aantal musea in het gebouw. Eén daarvan is het Museu de la Ceramica en aangezien Myra zich bovengemiddeld interesseert in keramiek, moesten we natuurlijk een bezoek brengen. Naast eeuwenoude werken, waren er ook stukken van kunstenaars als Picasso, Gaudí en Míro tentoongesteld.




In dezelfde wijk bevindt zich Camp Nou, de voetbaltempel van FC Barcelona. Daar zijn we dan ook even gaan kijken, maar daarover later meer.
Zoals in een vorig verslag te lezen was, hebben we op zondag 11 september de binnenstad bezocht. Mede door de feestdag toen waren er veel zaken dicht en/of slecht toegankelijk en dus zijn we vandaag nog een keer die wijk in gegaan.
Opnieuw een bezoek aan El Born en het Parc de la Ciutadella. Na een uitgebreide lunch zijn we ook nog naar het chocolademuseum gegaan, waar je als entreebewijs een reep pure chocolade kreeg.




Tijdens het bezoek aan Camp Nou in de ochtend hebben we vanwege de hoge entreeprijs besloten om maar niet deel te nemen aan de Camp Nou Experience. Tijdens die experience loop je o.a. door het museum en mag je het stadion in.
Echter, tijdens onze rondwandeling om het stadion, kwamen we erachter dat die avond Barça tegen AC Milaan zou spelen voor de Champions League! Hé, dat klinkt toch wel erg uitnodigend. Ook zagen we nog meerdere kassa's open en dus gingen we informeren naar de prijs. De goedkoopste beschikbare plaatsen waar je nog met 2 personen naast elkaar kon zitten, waren €78 per stuk. Eerst schrokken we daar toch wel van en bedankten we vriendelijk, maar hoe meer ik het op mij in liet werken, des te meer ik er toch voor voelde om deze kans niet aan mij voorbij te laten gaan. En dus kocht ik twee kaartjes voor de wedstrijd!


Zoals op bovenstaande te zien is, zaten we al vroeg in het stadion; deze liep pas vol tijdens de aftrap. Maar dan zitten er ook tegen de 100.000 mensen!
De sfeer vooraf was erg gemoedelijk. Geen ongeregeldheden en ook de hoeveelheid politie viel me erg mee. Het is dan ook een club waarbij vooral hele gezinnen komen en van hooligans is hoegenaamd geen sprake.



De spelersbus van Barcelona werd met applaus binnengehaald:

Voor de wedstrijd begon, was er niet veel vermaak voor de aanwezigen. Er werd wel muziek gedraaid en er waren luchtpoppen achter elke goal, maar het is niet vergelijkbaar met wat je bijvoorbeeld ziet bij een Amerikaanse honkbalwedstrijd. De warming up stelde over het algemeen ook niet zoveel voor.
De wedstrijd zelf was een enerverende ervaring. Vanzelfsprekend droegen we Barcelona een warm hart toe, maar bij Milan stonden twee Nederlanders in de basis (Seedorf en Van Bommel), dus eigenlijk zouden we wel met elke uitslag vrede hebben. Toch zou een overwinning van Barcelona de leukste stadionervaring gaan brengen.
Met goede moed schreeuwden de supporters de ploeg toe, maar toen AC al binnen 30 seconden wist te scoren, werd het even akelig stil. De harde kern aanhang achter het doel, probeerde met trommels en gezang de sfeer er weer in te brengen en dat lukte aardig, zeker omdat Barcelona een duidelijk veldoverwicht had. Na de gelijkmaker was het ook een waar feest om in het stadion te zitten. Na rust volgde een fraaie 2-1 voor Barcelona die met vlagen van snel spel probeerde Milaan uit de verdediging te lokken. Dat lukte maar zelden en in blessuretijd wist Milaan met een snelle counter nog de 2-2 binnen te koppen (corner van Seedorf). Veel supporters verlieten het stadion dan ook enigszins teleurgesteld. Het was voor ons echter een prachtige ervaring!





Dit filmpje heeft Myra geschoten:

Een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd:

En nadat we ons door de stromen van tienduizenden supporters hadden gewurmd on de tram te bereiken, werden we als een blik sardientjes met de tram naar het hotel gereden.
Een bijzondere avond!

dinsdag 20 september 2011

Barcelona 2011: Dag 5

Deze dag stond vooral in het teken van Antoni Gaudí, de beroemde Spaanse architect. Hij ontwierp rond 1900 markante gebouwen en objecten, vooral in Barcelona waarvan de Sagrada Família de bekendste is. Hij wordt beschouwd als een grondlegger van de organische architectuur, hij haalden zijn ideeën vooral uit de natuur. Zijn werk valt onder de Art Nouveau/Jugendstil.
Eerder hadden we al een bezoek gebracht aan het door Gaudí ontworpen Park Güell, vandaag stonden Casa Milà/La Pedrera, Casa Batlló, Sagrada Família en Palau Güell op het programma.
Eerst gingen we naar Casa Milà, één van zijn beroemdste bouwwerken. Het appartementengebouw wordt ook La Pedrera genoemd, wat Catalaans is voor De Steengroeve. Die naam slaat op het uiterlijk van het gebouw en had oorspronkelijk een pejoratieve betekenis, omdat het gebouw aan geen van de toen geldende architecturale normen voldeed. In dit bouwwerk bevindt zich een museum, met wisselende exposities. Verder zijn een appartement op de vierde verdieping, de zolder (met een tentoonstelling over het werk van de architect) en het golvende dakterras te bezichtigen. De luchtkanalen en schoorstenen hebben grillige vormen die kenmerkend zijn voor het gebouw.
In Casa Milà bevindt zich de eerste parkeergarage van Barcelona. De bewoners konden per koets (en later per auto) naar hun eigen verdieping rijden. Pas later werden er liften geïnstalleerd.
In 1984 werd La Pedrera erkend als werelderfgoed door de UNESCO.




Een eindje verderop in dezelfde straat bevindt zich nog een door Gaudí ontworpen gebouw, het Casa Batlló. Het pand werd door hem verbouwd tussen 1904 en 1906 voor de textielmagnaat Josep Batlló i Casanovas. Net als bij het even verderop aan dezelfde straat gelegen Casa Milà is hier niets hoekigs, maar alles is golvend en afgerond net als de golven van de zee. De voorgevel is bedekt met mozaïek dat doet denken aan de schubben van een vis. De zuilen op de gelijkvloerse verdieping lijken wel de poten van dinosaurussen te zijn en het golvende mozaïeken dak, de ruggengraat van een enorm monster. De balkons zijn als enorme kaken van zeedieren, die als het ware uit de zee ontspringen.
Aangezien je voor beide gebouwen een relatief forse entreeprijs moet betalen, zijn we bij dit gebouw niet naar binnengegaan. Maar de gevel geeft al veel prijs natuurlijk:

Twee metrohaltes verderop, staat het nog altijd in aanbouw zijnde Sagrada Família.
Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt tot op de dag van vandaag voortdurend aan de kerk gebouwd, alleen tijdens de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw een paar jaar stilgelegen. De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026; de bouwdirectie houdt het erop dat het gebouw "klaar zou kunnen zijn ergens in het eerste derde van de 21ste eeuw". De snelheid waarmee de bouw vordert, is voor een groot deel afhankelijk van de hoeveelheid giften die bezoekers binnenbrengen. De bouw duurt inmiddels al zo lang, dat voltooide gedeelten al zijn aangetast en gerenoveerd moeten worden, hetgeen overigens niet ongebruikelijk is bij de bouw van kerken van dit formaat. Hoewel de kerk nog niet klaar is, werd zij al wel tot basiliek gewijd, op 7 november 2010 door paus Benedictus XVI.
Aangezien dit wel een heel bijzondere kerk is, wilden wij door middel van entreegelden bijdragen een het voltooien van deze basiliek. Aanvankelijk was ik nog een beetje sceptisch, aangezien er wachttijden van anderhalf uur werden aangekondigd.
Maar dat bleek alleen voor de lift in één van de torens te zijn. Aangezien het interieur al redelijk voltooid is en er onder de kerk nog een museum aanwezig is, vloog het anderhalf uur redelijk snel voorbij.
Onder in de crypte ligt trouwens Gaudí zelf begraven, hij kwam door een noodlottige aanrijding met een tram om het leven.
Een nog niet gebouwde vieringtoren van 170 meter hoog, omringd door vier kleinere torens, zal Christus tussen de evangelisten voor moeten gaan stellen. De kerk wordt net enkele meters lager dan de Montjuïc, de hoogste heuvel in de stad. Gaudí heeft dit naar eigen zeggen gedaan uit respect voor de Schepper: hij wil die met zijn gebouw niet in hoogte overstijgen. Een goed voorbeeld van de invloed van -voor die tijd- moderne techniek in het oorspronkelijk ontwerp van de kerk is het licht dat uit het kruis op de hoogste toren over Barcelona zal moeten gaan schijnen als een vuurtoren. De kerk zal drie façades krijgen die elk een fase uit het leven van Jezus verbeelden (de façade van de geboorte en de façade van het lijden zijn reeds voltooid en aan de voorkant komt de façade van de glorie), met elk vier klokkentorens. Deze twaalf torens symboliseren de twaalf apostelen. De vier torens rondom de vieringtoren staan voor de vier evangelisten rondom Jezus Christus. Bovenaan de 120 meter hoge torens boven de toegangsdeuren staan woorden als "Hosanna", "Excelsis" en "Sanctus".
De geboortefaçade is aan de noordoostkant. Deze zijde is als eerste gebouwd en als enige nagenoeg volledig naar het ontwerp van en (tot aan diens overlijden) onder leiding van Gaudí geconstrueerd en zodoende volledig in Catalaans modernistische stijl. De beeldhouwwerken rond de drie poorten zijn in de thema's "Fe", "Esperança" en "Caritat" (geloof, hoop en liefde). In deze gevel wordt de geboorte van Christus omgeven door veel natuurscènes, waarvan sommige zelfs exotisch aandoen (zo zijn er sculpturen van pelikanen en giraffes). De oostpoort geeft toegang tot de vleugel van het Epistel van de kruisweg. Daarin komen in de vorm van beelden scènes voor uit het leven van Christus en uit de Mysteries van de Rozenkrans.
De zuidwestfaçade is de lijdensfaçade of façade van de Passie en gaat over het lijden van Christus. Deze zijde is een halve eeuw na de noordoostgevel gebouwd en is dus in een veel modernere stijl: "bekleed" met veel "hoekige" sculpturen. Boven in het portaal hangt een sculptuur van Jezus (zonder de traditionele lendendoek) aan het kruis van Josep María Subirachs. Ook is er op deze gevel een Magisch vierkant te vinden waarvan de Magische constante 33 is, de leeftijd waarop Jezus Christus stierf.
De voorkant, aan het zuidoosten, wordt de façade van de Glorie. Aan deze gevel is nog vrijwel niet begonnen. Deze façade zal als allerlaatste deel van de kerk voltooid worden.





Vervolgens konden we met de lift naar boven in één van de voltooide torens. Daar ontwaarde zich een fenomenaal uitzicht over de metropool en de werkzaamheden aan de kerk die momenteel gaande zijn.




Ik nam vervolgens de smalle wenteltrap naar beneden, Myra was verstandig en nam de lift:

Na een kort bezoek aan de historische stierenvechtersarena,

gingen we de oude binnenstad weer in en daar liepen we tegen dit gebouw aan, het Palau Güell.

Het is het enige gebouw waarbij Gaudí van begin tot einde betrokken was.
Een deel van 2009 is Palau Güell slechts gedeeltelijk te bezichtigen door een renovatie. Bij de bouw gebruikte men namelijk zwakke stenen, daarom is er kans op instorting. Opmerkelijk is dat vanaf de straatzijde bijna niets te zien is van het dak, waarop Gaudí een 'sprookjestuin' van geornamenteerde schoorsteenpijpen heeft laten bouwen. Elke schoorsteenpijp is een torentje met andere ornamentiek. Op het dak is ook de koepel te zien van de grote ontvangsthal, waarin lichtvensters in cirkels zijn geplaatst. Van binnenuit doet deze koepel denken aan een sterrenhemel. De toegangspoorten en zuilen in het interieur zijn in paraboolvorm gebouwd, hetgeen een architectonische vernieuwing was. De plafonds zijn allen met houtmotieven geornamenteerd. De meubels in dit gebouw zijn tevens voor een groot deel door Gaudí ontworpen.
Op het moment dat wij er waren, was het huis niet open voor bezichtigingen.