Tot op heden heeft de winter van 2011/2012 in Nederland vrijwel geen winterweer gebracht. Op een verdwaalde sneeuwbui en een paar vorstnachten na, werd het weerbeeld gekenmerkt door nat en vaak onstuimig weer met bovenal zachte oceaanlucht.
Zo kwam het dus dat onze tuin eind januari nog behoorlijk groen oogt. Taaie zomerbloemen en enkele vroege voorjaarsbloeiers staan zodoende naast elkaar te bloeien. Ook veel exoten konden zonder bescherming in potten op het terras blijven staan.
Maar net nu de eerste zonnestralen van het jaar weer een beetje licht in de tuin proberen te brengen,
is de atmosferische configuratie omgeslagen naar een onvervalste setting voor zeer koud winterweer. Een luchtdrukmaximum van meer dan 1060hPa heeft positie gekozen boven het noordwesten van Rusland en heeft vleugels uitgeslagen over grote delen van Scandinavië. Boven vrijwel het gehele Europese continent levert dat een oostelijke stroming op en daarmee wordt de diepvries van Siberië naar het westen verplaatst.
De komende nachten zullen dan ook vorstig verlopen en ook overdag krijgt het kwik steeds meer moeite om het vriespunt te overschrijden. Uiteindelijk ziet het er zelfs naar uit dat richting het volgende weekeinde minimumtemperaturen onder de -10°C gehaald gaan worden. Het gehele continent gaat dan gebukt onder een koudegolf die wel eens een historische omvang zou kunnen krijgen:
Sommige atmosfeermodellen zinspelen op een afname van de kou na 5 februari, maar dit lijkt vooralsnog voorbarig. Goed nieuws voor de ijsliefhebbers dus, de Friesche rayonhoofden gaan een roerige tijd tegemoet!
Nu ben ik zelf niet zo'n ijsliefhebber, schaatsen is aan mij niet besteed. Maar als het toch koud moet worden, dan zou een beetje sneeuw mooi meegenomen zijn. Aangezien sneeuw de schaatspret zou kunnen bederven, wil ik wel een compromis doen: sneeuw voor dat zich een ijslaag vormt. En dat zou maar zo kunnen! Later morgen en maandag trekt een zwakke storing vanuit het oosten over en deze zou een klein laagje sneeuw kunnen brengen.
Dat zou dan ook de grond in de tuin een beetje kunnen isoleren. Dat is mooi, want de flora (en fauna) gaan zware tijden tegemoet.
Sinds wij een tuin hebben en ik besmet ben geraakt ben met het exoten-virus, hebben de winters significante koudeperioden gebracht met vooral ook geregeld sneeuw. Een greep uit de KNMI overzichten:
December 2008: Koud, gemiddeld over het land droog en zeer zonnig
Januari 2009: Koud, zeer zonnig en gemiddeld over het land droog
December 2009: Koud en aan de natte kant, maar wel zonnig
Januari 2010: Koud, droog en een normale hoeveelheid zon
Februari 2010: Koud, gemiddeld over het land nat en somber
December 2010: Zeer koud, vrij droog en de normale hoeveelheid zon
Tot op heden ging het dit jaar dus beduidend makkelijker om de exotische flora de winter door te krijgen, maar dat gaat nu anders worden. Tijd voor een andere hobby wellicht?
Hoe dan ook; ons schuurtje staat weer afgeladen:
Geniet van de kou!