donderdag 28 april 2011

Historische tornado-uitbraak in de VS

Tornado op 27 april in Alabama

Al meerdere opeenvolgende weken worden de VS getroffen door zware onweersbuien en tornado's. Vooral de zuidelijke staten, grenzend aan de Golf van Mexico, hebben het zwaar te verduren en juist in deze gebieden richten de tornado's ook veel schade aan met slachtoffers tot gevolg. Het gebied is namelijk niet alleen relatief dicht bevolkt (met daarbij veel woonwagens), het is er ook heuvelachtig met bossen die het zicht op een tornado kunnen ontnemen. Bovendien komt het hier relatief vaker voor dat de tornado's in het donker ontstaan, snel verplaatsen en dan zijn ze natuurlijk helemaal gevaarlijk.

Onderstaande grafiek laat het aantal tornado's dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren zien. Het geblokkeerde patroon dat in onze contreien al geruime tijd stabiel weer brengt, levert in de VS juist de ene verstoring na de andere.
"As of April 28, there have been 1,051 tornadoes reported in the US in 2011 (of which at least 444 were confirmed). Worldwide, 138 people perished due to tornadoes: 12 in Bangladesh and 126 in the United States. Due in large part to several extremely large tornado outbreaks in the middle and end of April, the year is currently on record pace."

Voor een buienjager/chaser als ik, is het diepe zuiden van de VS geen ideaal jachtterrein en ik ben er, behoudens dan in Texas en Arkansas, ook nooit geweest.

Omdat de buien die tornado's voortbrengen ook erg fraai kunnen zijn, plaats ik nog een korte video van Bill Hark uit Virginia. Hij zag gisteren een zogenaamde moederschip supercel:

Vandaag kan de oostkust van de VS nog een paar stevige buien te verwerken krijgen, de komende dagen verlopen eindelijk wat rustiger.

Meer informatie over de wereldwijde tornado's van 2011.

Geen opmerkingen: