zondag 27 januari 2013

Einde lange vorstperiode

Gisteren is de temperatuur in De Bilt voor het eerst in lange tijd boven het vriespunt uitgekomen en daarmee is een bijzondere vorstperiode tot een einde gekomen. Gedurende maar liefst 12 aaneengesloten dagen bleef het vriezen (ijsdagen) en tijdens 2 etmalen duikelde de temperatuur te De Bilt tot beneden de -10°C (strenge vorst). Dat was één etmaal te weinig om van een "officiële koudegolf" te mogen spreken.
Op zijn zachts gezegd opvallend is het temperatuurverloop van deze maand; van een extreem zachte eerste decade naar een bijna koudegolf van lange duur:

Voor de temperatuur gisteren boven het vriespunt uitkwam, viel er eerst nog sneeuw van betekenis:

Uitzicht vanuit het dakraam:

De achtertuin:

De achtertuin vandaag, bijna 24 uren later:

De dooi slaat hard toe en ik heb ondertussen de meeste kuipplanten weer buiten gestald. Scheelt in elk geval een hoop stroom, nu de elektrische kachel in de schuur uit kan!
En voorlopig hoeft die kachel ook niet opnieuw aan, want het bijzondere temperatuurverloop van januari 2013 houdt aan: komende dinsdag en woensdag komt de temperatuur waarschijnlijk weer boven de 10°C uit.
Er zijn enkele aanwijzingen dat het aan het einde van de eerste februari decade opnieuw kouder zou worden, maar dat valt natuurlijk nog te bezien.

Ik zie in elk geval uit naar het begin van het fiets- en tuinierseizoen.

Geen opmerkingen: