zaterdag 7 november 2015

Boomplantdag Parkbos de Haar

Ten westen van de stad Utrecht is het landschap niet bepaald rijk aan bomen. De polders en weiden hebben zo hun eigen charme, maar een klein parkbos zal de diversiteit al snel ten goede komen. Zo dacht ook de vereniging Natuurmonumenten;

Parkbos de Haar wordt een gevarieerd bos met verschillende soorten bomen en struiken, centrale vijver met rododendroneiland, speelplekken en ligweides. Door het bos slingeren wandelpaden, struinpaden en een fietspad. Kortom, een heerlijk bos om in rond te dwalen en te ontspannen. De eerste bezoekers zijn vanaf het voorjaar 2016 welkom!
Het ontwerp voor het parkbos is geïnspireerd op het oorspronkelijke ontwerp voor het park bij het kasteel. De befaamde tuinarchitect Henri Copijn ontwierp daarvoor een romantisch park in Engelse landschapsstijl. Het nieuwe parkbos sluit landschappelijk aan bij het bestaande kasteelpark, dat niet openbaar toegankelijk is. Twee lanen verbinden het oude met het nieuwe gedeelte.
De weilanden worden ingezaaid met een kleurrijk bloemenmengel. Een prachtig gezicht en goed voor bijen, vlinders en andere insecten. Voor de torenvalken hangen we nog speciale nestkasten op.
Behalve wandelen en fietsen kan er straks ook lekker gespeeld worden in het nieuwe bos. De stapstenen liggen al klaar om een mooie plek te krijgen in de vijver. Over het water komt ook een mooie nieuwe brug. En natuurlijk komen er voldoende bankjes en picknicktafels om even neer te ploffen.


Parkbos feitjes:
70 ha nieuwe natuur, waarvan 20 ha bos
70.000 bomen
4,7 km paden
30.000 m3 grond verplaatst

Hieronder een video-impressie van hoe het parkbos er wellicht ooit komt uit te zien:
Zo ver is het natuurlijk nog lang niet.
De meeste bomen zijn gekocht door donateurs en liefhebbers en vanaf afgelopen donderdag t/m vandaag was een ieder in de gelegenheid om zijn/haar eigen boom aan te planten. Zo ook ik, want ik heb ervoor gezorgd dat het toekomstige bos een fraaie beuk rijker is.
Helaas bleef het op deze recordzachte 7 november niet droog, maar door de regen was de kleigrond wel goed bewerkbaar.

En bij deze heeft mijn beuk een plekje gekregen:

En hier een videoverslag van DUIC van deze dag:

Het zal dus nog wel enkele decennia duren eer de bomen zo fraai volgroeid zijn als rondom De Haar:

Over parkbossen gesproken; ook mijn tuintje staat er nog redelijk bij!

Geen opmerkingen: