zondag 31 januari 2010

Winter 2009/2010; fase 4

Het is nog altijd niet gedaan met de winterse perikelen in ons land. In mijn vorige winterbericht heb ik het gehad over een goede kans op een regionaal significant sneeuwdek en tijdens de afgelopen paar dagen is er inderdaad de nodige sneeuw gevallen. Lokaal heeft dat een dek van 15cm of iets meer opgeleverd, maar meestal lag er rond 5cm.
Op de KNMI waarneemstations zag de regionale verdeling er vanochtend als volgt uit:

Her en der werd ook gezegd dat ons land is bezocht door een polar low, maar daar ben ik nog niet van overtuigd. Wel was er sprake van een zogenaamde Comma, maar een echte grondcirculatie heb niet terug kunnen vinden in de waarnemingen.

Afgelopen vrijdag heeft het echter nog in groot deel van het land behoorlijk geregend en dat leverde onder de sneeuwlaag een behoorlijke laag ijs op. Ook het autoruitenkrabben was vrijdagavond nogal een opgave.
Na de nachtelijke sneeuw brak gisteren overdag een fraai lentezonnetje door en dat deed me goed. Hieronder een foto van ons huisje in de sneeuw:

Ook gisteravond en afgelopen nacht trokken er meerder winterse buien over het land en opnieuw heb ik het paar keer horen/zien onweren. Vandaag brak de zon soms fraai door en dat leverde weer mooie contrasten op. Vanochtend dus maar even op de fiets door de sneeuw!




De komende paar dagen zijn de veranderingen in het weerbeeld niet erg groot, al zal de zon wat minder vaak schijnen en zal het vooral overdag iets zachter worden (grotere kans op vloeibare neerslag?). Dat maakt mij echter niet veel uit, aangezien ik het dinsdag en woensdag hogerop ga zoeken in het sneeuwrijke Sauerland.

Voor de lange termijn hebben de verschillende numerieke modellen lange tijd geopteerd voor het binnenstromen van continentale kou met ijsdagen en in de nachten strenge vorst. Dat zou dan vanaf komende donderdag moeten gaan gebeuren. Het Engelse UKMO rekent niet zo ver vooruit, maar toen de voorspelbaarheidshorizon van dit model de donderdag voorbij ging, liet UKMO een enorme verzachting zien. Deze circulatie is ondertussen ook opgepikt door zowel het ECMWF als GFS. Natuurlijk zijn er nog wel wat onzekerheden, maar de kans dat we vanaf komend weekeinde in zachter (en waarschijnlijk nog altijd nat) weer terecht gaan komen, is meer dan 75% geworden. Hieronder het EPS van ECMWF van hedenochtend:


Met het steeds hoger klimmen van de zon, zullen hogere temperaturen ook meteen lenteachtig aandoen, zeker na de kou van de afgelopen 6/7 weken. In de winter ben ik liefhebber van sneeuw, maar dat heb ik ondertussen (straks zeker na het bezoek aan het Sauerland) wel genoeg gezien. Tijd voor de lente en het echte buitenleven! Fase 4 van deze winter zou dus wel eens de slotfase kunnen zijn.

vrijdag 29 januari 2010

Zingen met Jan Smit

Gisteravond ben ik met een vijftal collega's en een deel aanhang naar Rotterdam gegaan om daar het ultieme café-meezingspectakel "Vrienden van Amstel Live" mee te mogen maken.
We kwamen redelijk op tijd en aangezien er gereserveerd was in een restaurant, konden we genieten van een goed verzorgd diner. Toen bleek dat de bediening minder snel was dan wij liever hadden gezien, werd met name het dessert onder enige tijdsdruk verobert, maar het smaakte er niet minder om.

Daarna snel naar de Ahoy, waar het al lekker druk was (uitverkochte show!). Het was mijn eerste bezoek aan de Vrienden van Amstel, maar het concept van voornamelijk Hollandse artiesten die hun grootste meezingers ten gehore brengen was me wel bekend en leek me ook wel aardig. De line-up dekte vrijwel elk muziekgenre dat de nederpop rijk is. En het grote voordeel; dankzij 2 podia was er nooit sprake van een pauze en/of stilte!

De show werd geopend door het voormalige 2-Unlimited duo Ray en Anita. Met een hoop vuurwerk en Euro-house uit begin jaren 90 (wat klinkt dat nu armzalig) probeerden ze de sfeer er een beetje in te krijgen. Dat lukte enigszins met 'Twilight Zone', maar volgens mij moest Anita wel voor een deel gebruik maken van een bandje.
Daarna volgde het duo met het beste zangtalent uit Volendam, Nick en Simon. Klonk goed, maar het blijft niet mijn muzieksmaak.

Vervolgens kwamen deze mensen/bands nog voorbij: IOS, VanVelzen, Het Goede Doel, Rowwen Hèze, Kane, Novastar, Jan Smit, Ellen ten Damme, Lisa Lois en Xander de Buisonjé (deed ook de presentatie).

Niet elke artiest kon me bekoren en helaas stond bij Kane het volume tijdens hun meest luide nummer te hoog, waardoor de geluidskwaliteit nogal beroerd werd. Rowwen Hèze speelden hun 3 grootste feestnummers en dat resulteerde in een grote douche van bier.
Novastar speelden gewoon strak, zonder veel poespas en het meest onder de indruk was ik van VanVelzen met zijn Queen covers. Dit natuurlijk ook vooral vanwege mijn voorliefde voor de muziek van Queen. Speciaal was ook dat er tijdens het nummer 'Somebody to Love' een heel koor op het podium kwam te staan.

Verder was het vooral gezellig en gemoedelijk. Wellicht zal ik in de komende jaren nog een keer een bezoek brengen aan het grootste café van Nederland, in elk geval wordt volgende week woensdagavond een deel van de show op tv (Ned 3) uitgezonden.
Vanavond vanaf 20.15 uur is Radio 2 het verlengstuk van het podium in Ahoy met de complete show.

Hieronder een compilatie van De Vrienden van Amstel Live 2010 (niet zo zeer onze avond):


Toppertje:


Kane met beter geluid, eerder deze week:

woensdag 27 januari 2010

Mogelijkheid van significant sneeuwdek

De afgelopen twee nachten hebben inderdaad behoorlijk pittige vorst gebracht met op meerdere plaatsen strenge vorst. Het koudst was het de afgelopen nacht op het KNMI-station Stavoren waar het boven de sneeuw afkoelde tot -15,8 graden; de koudste nacht van dit jaar tot nu toe (afgelopen december in Deelen -18 en vorig jaar januari te Ell iets onder de -20).
Dat er niet overal in het land sneeuw ligt, is op onderstaande satellietfoto's van gisteren goed te zien (klik op de onderste foto en zie dat grote delen van het Markermeer, IJsselmeer en de Waddenzee bevroren zijn):



Vandaag wordt de kou verdreven door een tamelijk actief frontensysteem. Dat gaat gepaard met neerslag en zeker landinwaarts zal dat enige tijd sneeuw zijn. Vooral in het zuidoosten kan vanavond een sneeuwdek van >5cm ontstaan. Uiteindelijk gaat het waarschijnlijk overal even regenen en komt de temperatuur iets boven het vriespunt uit.
Vanaf morgen krijgen we dan 4 dagen op rij een straffe NNW-stroming met steeds kouder wordende bovenluchten (getransformeerde arctische lucht). Dat gaat veel buien opleveren en ook enkele lagedrukgebiedjes en mogelijk zelfs een polar low. Dit zijn natuurlijk ingrediënten voor de kans op serieuze sneeuwval. En ook al dooit het overdag wel iets, het zal toch allemaal niet snel smelten. Cumulatief kan er dus een serieus sneeuwdek gaan ontstaan, zeker landinwaarts.

Voor de lange termijn bestaat er de kans dat de Russische diepvries weer opengaat richting onze contreien. Ik heb daar weinig zin in, maar zal me er maar bij neerleggen. Eerst maar eens genieten van de sneeuw!

zondag 24 januari 2010

Triangle: een driehoeks-relatie of zo

Van de ouders van Myra hebben we voor kerst twee Nationale Bioscoopbonnen gekregen en daar wilden we natuurlijk gebruik van maken. We kwamen er alleen niet direct uit welke film we zouden gaan kijken. Ik opteerde aanvankelijk voor A Serious Man (mede dankzij Mark al gezien!) en Up In The Air. Myra had de voorkeur voor The Box en Triangle. Na enige tijd wikken en wegen kozen we voor Up In The Air, maar vanwege logistieke redenen is het uiteindelijk toch Triangle geworden...
Ik citeer: "Triangle is een unieke psychologische thriller. Als Jess gaat zeilen met een groep vrienden heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt. Haar wantrouwen wordt realiteit wanneer het jacht in een storm terecht komt en iedereen over moet stappen op een passerend cruiseschip en Jess het gevoel heeft dat ze hier al eerder is geweest. Het schip blijkt verlaten, de klok staat stil, maar ze zijn niet alleen... Iemand heeft als doel op het stel te jagen en Jess heeft onbewust de sleutel om een einde te maken aan deze terreur."


We hebben de film in zaal 3 van bioscoop Catharijne (laatste keer hoor: kleine zaal/klein scherm en te veel pubers! Of lag dat aan de film?) gezien. Het begon wat vaag met een moeder die boos was op haar autistische zoontje. Vervolgens belandde de moeder op een zeilschip van een vriend waar naast de vriend ook nog drie andere mensen aan boord waren. Het schip belandde in een soort windluwte (Bermuda DRIEHOEK?). Uit het niets kwam er een door de computer gemaakte onweersbui aan die bijzonder hoge golven veroorzaakte; zeilboot slaat om. Eén van de personages verdrinkt, de overigen worden opgepikt door een schijnbaar verlaten cruiseschip uit de jaren 30.
Waarom gedraagt de moeder zich zo vreemd? En wat betekenen haar déjà vu’s? Aan boord van het cruiseschip komt zelfs nog even wat Griekse mythologie ter sprake.

Wat volgt zijn een paar moorden en de clue van het verhaal; de moordenaar is de moeder zelf (Jess) die vastzit in een soort van vooropgezet script ('time loops'). In het begin is alles nog lekker vaag, als duidelijk wordt wat Jess moet doen om uit de time loops te komen, wordt het allemaal wat minder spannend, maar wel des te vager. Het blijkt dat ze hetzelfde verhaal al tig keer heeft moeten doorstaan en dus ook al die keren haar medereizigers heeft moeten vermoorden. Alleen lukt het maar niet om haarzelf te vermoorden. Pas weer op land lukt dat, maar dan blijkt er toch weer een andere versie van haarzelf rond te lopen. Ook het einde van het verhaal komt nogal plots en je blijft dan ook met een aantal onbeantwoorde vragen zitten. Een leuke puzzelfilm, maar het ontbeert echte suspense die de hele film door blijft sluimeren.

Rating: 6.8

Winter 2009/2010; fase 3

In mijn laatste bericht omtrend het winterweer in ons land heb ik het vooral over dooi-aanvallen gehad. En achteraf bekeken heeft de dooi na de sneeuw van vorige week zaterdag veel succes gehad. In een groot deel van het land heeft het vanaf zondag namelijk niet meer gevroren en is de aanwezige ijslaag behoorlijk aangetast. Een uitzondering vormen het noorden en noordoosten van het land. Daar heeft het op een minimale dooidag daargelaten vrijwel continue gevroren! Grote verschillen in het land dus.

Een week geleden zag het er nog naar uit dat de dooi-aanval van gisteren/eergisteren in het hele land zou gaan slagen en dat het vervolgens behoorlijk wisselvallig zou worden bij temperaturen boven nul. Vanaf vorige week maandag kwamen de numerieke modellen ineens met geheel andere oplossingen waarbij de kans dat de bittere vrieskoude uit Oost-Europa zou binnenstromen ineens heel groot werd. Dit scenario werd nog enkele dagen vastgehouden, tot afgelopen donderdag ineens leek alsof het nauwelijks meer zou gaan vriezen.

Het blijkt toch knap lastig te zijn om momenteel goede atmosferische berekeningen voor onze omgeving te doen. Zo is het front dat gisteren ons land zou overspoelen vastgelopen boven Midden-Nederland en is de beloofde regen vooral in sneeuw getransformeerd. Zo zag het hier vanochtend vroeg uit:

En ondertussen sneeuwt het ook op dit moment. Alweer sneeuw dus, een echte sneeuwwinter!
Vooral in het noordwesten van het land is de afgelopen 12 uren een significant sneeuwdek tot stand gekomen. Hieronder de situatie vanochtend om 9 uur op de KNMI waarneemplaatsen:


De vooruitzichten voor de komende twee weken zijn ook weer een stuk winterser geworden. Waarschijnlijk krijgt een groot deel van het land drie ijsdagen met in de nachten matige en bij opklaringen lokaal strenge vorst. Laat woensdag/vroeg donderdag stroomt er dan in de grenslaag minder koude lucht en mogelijk gladheidveroorzakende neerslag het land binnen en vervolgens kunnen we ons opmaken voor een diepe arctische glijbaan vanuit het noordwesten. Als het dan toch winter moet zijn, is dat mijn favoriete stroming met als resultaat veel CB's in heldere lucht en geregeld sneeuw. Over het algemeen blijft het dan allemaal redelijk doorstroomd waardoor het 's nachts niet overdreven koud wordt (beter voor mijn palmpjes), maar mocht de wind even wegvallen en het opklaren dan zit je zo aan -10 of lager. De EPS temperatuurpluim van vanochtend geeft het één en ander zo weer:


Dit zijn natuurlijk ook prettige vooruitzichten voor het Duitse Sauerland. Volgende week dinsdag/woensdag hoop ik daar met een groep collega's van de sneeuw te gaan genieten en er lijkt opnieuw een dik pak van het witte goud te gaan vallen!

zaterdag 23 januari 2010

Binnenshuis tuinieren

We zijn ondertussen al aardig gevorderd in de winter en als tuinliefhebber begint het alweer enorm te kriebelen om naar buiten te gaan. Maar het weer en de vooruitzichten zijn allesbehalve uitnodigend om de tuin onder handen te nemen, we moeten nog ca 2 maanden geduld hebben.
Dit geduld wordt enigszins makkelijker door de overwinterende planten binnenshuis. Gelukkig heb ik in november en december een groot aantal (sub)tropische planten naar binnen gehaald, anders waren ze door de afgelopen sneeuw en vorst tot moes getransformeerd.
Onze kleine kamer boven heeft een mooi groot raam op het zuiden, ideaal voor planten dus. Daar heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt, het raam is aardig gebarrikadeerd:



Een andere geschikte ruimte om binnenshuis te tuinieren is de zolder. Daar hebben wij afgelopen zomer een dakraam geplaatst, waardoor er net voldoende licht binnenkomt. Aangezien dit wel marginaal is, vul ik dit licht aan met een LED groeilamp die dagelijks van 14.30 tot 21.30 uur brandt. De temperatuur blijft er ondanks gebrek aan verwarming vrij constant op 17 graden. Perfecte isolatie dus.
Het oogt allemaal wat rommelig, maar de planten doen het redelijk:




En zo moet ik me dus nog enkele maanden behelpen tot het echte werk buiten weer kan beginnen. Daar, in de tuin, zijn ondertussen al wel de eerste lentebollen zichtbaar, daar later meer over. De tuinplanten krijgen namelijk nog wel een tijdje winters weer over zich heen...

vrijdag 22 januari 2010

In Memoriam: Arjen Grolleman

Afgelopen woensdag, op mijn favoriete radiozender Kink FM: "Met verbijstering en ongeloof maken Kink FM, Vereniging Veronica en Veronica Holding bekend dat Arjen Grolleman op woensdag 20 januari jl. plotseling is overleden. Arjen voerde samen met Jantien van Tol het management van radiostation Kink FM, waar hij al sinds de start in september 1995 nauw bij betrokken was. Alle medewerkers van Kink FM en de andere onderdelen van Veronica Holding wensen familie en vrienden van Arjen veel sterkte toe met dit grote verlies."

Tijdens de geboorte van Kink FM woonde ik net op mezelf in Wageningen. De zender die aanvankelijk RTL Classic Rock liet horen, ging over in Kink FM. Wat een verademing! Vele jaren ben ik vervolgens Kink FM trouw gebleven en ook Arjen zijn programma's konden me zeer bekoren. Helaas is hij veel te vroeg heen gegaan, Only The Good Die Young.


"It's better to burn out than to fade away", zong Neil Young al eens.
Maar jouw overlijden is meer als een explosie binnengekomen.

Arjen, bedankt voor je wijze woorden tijdens de afgelopen 15 jaren. Ik heb van je genoten, soms was ik het natuurlijk roerend met je oneens, maar 'Avondland' bleef me altijd bekoren.

Ik wens de nabestaanden, vrienden en collega's enorm veel sterkte toe. Niets zal het gemis van Arjen ooit doen vergeten, maar fijne muziek draaien verzacht gelukkig vrijwel elk leed.

zondag 17 januari 2010

Dooi valt binnen met sneeuw

Wat een verrassing gisteravond!
De dooi-aanval die op het programma stond, ging aanvankelijk, zoals gepland, met regen in het zuidwesten van start. In het midden van het land was sprake van een negatieve nattebol-temperatuur en daarmee een grotere kans op vaste neerslag. Echter, ook hier begon het behoorlijk te regenen. Er was namelijk sprake van een significante smeltlaag tussen de 500 en 1200 meter hoogte en de kou in de grenslaag was onvoldoende om er weer sneeuw van te maken. In het oosten en noordoosten, waar ook de luchttemperatuur onder nul was, kwam het daardoor tot ijzel.
Aan de achterzijde van het front was de neerslagintensiteit dermate hoog en was de smeltlaag genoeg gekrompen om sneeuw te geven bij positieve nattebol-temperaturen. Deze sneeuwval breide zich verder naar het noordoosten uit, zodat ook in Midden-Nederland de neerslag geruisloos in sneeuw over ging. En met een behoorlijke intensiteit ook! Binnen 10 minuten was zelfs de zeiknatte straat helemaal wit. Uiteindelijk viel er in het midden van het land 3-5 cm.
Hieronder enkele foto's die ik bij het werk kon maken:




Na het openen van de gordijnen vanochtend was het sneeuwdek vrijwel verdwenen en hing er een triestige dooimist. In de vroege ochtend uur lag er eigenlijk alleen in het noorden en oosten nog een mooi sneeuwdek (bron KNMI):


En nog altijd weet de winter in Noordoost-Nederland niet van wijken. Het zijn waarschijnlijk wel de voorlopig laatste stuiptrekkingen, maar met sneeuw en een temperatuur rond het vriespunt is het toch heel ander weer dan in het zuidwesten waar het met veel zon zelfs 7 graden is:

zaterdag 16 januari 2010

Operatie DOOI geslaagd?!

Komt er dan toch een einde aan de winterse periode in Nederland die nu precies een maand duurt? Ongetwijfeld, maar dat het zo snel zou gaan, had ik niet direct verwacht. Afgelopen donderdag kwam het etmaalgemiddelde in De Bilt boven het vriespunt uit en is er sindsdien ook boven gebleven. Alleen in het noorden en oosten blijft de temperatuur nog iets achter, ook op dit moment:


Vandaag vindt fase 2 van operatie dooi plaats. Actieve frontensystemen weten vanuit het westen op te dringen en zullen er voor zorgen dat de wind in de grenslaag uit een milder brongebied gaat waaien. (bron afbeelding: UKMO)

De neerslag kan aanvankelijk nog in de vaste vorm vallen, zeker in het noordoosten, maar uiteindelijk zullen de straten en pannen overal nat worden. Morgen krijgen we vervolgens een vleugje lente met geregeld zon en maxima tussen 2 en 7 graden (na vorst zal dat vast zacht aanvoelen!).
Na het weekeinde lijkt operatie dooi weer even te stagneren, al zijn de onzekerheden behoorlijk groot. Het is in elk geval aannemelijk dat de druk boven onze contreien weer stijgt, maar waar de hogedrukas precies komt te liggen maakt nogal wat uit voor de luchtsoort. Ik schat de kans op het binnenstromen van echte vrieskou voorlopig op 30%, 30% kans op stralingskou en voor het overige een beetje Noordzeegeneuzel. Uiteindelijk vindt fase 3 van operatie dooi dan vanaf volgende week vrijdag plaats en dan zou het zelfs een weekje behoorlijk herfstig kunnen worden.

Ergens ben ik de kou ook wel een beetje zat trouwens. Vaak gedoe in het verkeer, de tuin die zienderogen verder aftakelt en het vele stoken in huis, dure grapjes.
Daarom maar even een beeld vanuit een regio waar het nooit wintert. Op internet kwam ik deze foto tegen van een bliksemontslading in Dubaï. Een branch van die ontlading trof de absurde toren Burj Khalifa (برج خليفة ). De bron van de foto is me niet bekend (was Wouter de Woestijnkabouter het maar!), maar als ik die vind zal ik het laten weten:


Op naar warmere tijden!

zondag 10 januari 2010

Foto's uit Noord-Nederland

De eerste foto's geschoten door familieleden uit het noorden van Nederland heb ik ondertussen via de mail ontvangen. Bij deze een selectie.
Foto's gemaakt door mijn ouders in Oosterhesselen (Dr):



Foto gemaakt door mijn opa in Oosterwolde (Fr):


Ik had trouwens nog niet gemeld dat het vrijdag gelukt was om lokaal zeer strenge vorst te halen. Het station op vliegbasis Leeuwarden had boven een vers sneeuwdek de eer:


De vooruitzichten blijven vooralsnog winters. Dit weekeinde en ook morgen nog is het vooral gerommel rond (net onder) het vriespunt, daarna verscherpt de vorst zich wederom. Later in de week dringen oceaandepressies en bijbehorende fronten steeds verder op richting het continent. De numerieke modellen hebben hier vanzelfsprekend moeite mee, maar de kans lijkt vooralsnog groot dat de winter zich handhaaft in een groot deel van de Benelux.
De EPS van het ECMWF laat zien dat ongeveer de helft van de berekeningen opteert voor een geslaagde dooi-aanval in De Bilt vanaf begin volgende week, terwijl de overige berekeningen de diepvrieskoude handhaven. Het gemiddelde der berekeningen komt daardoor precies rond nul uit, een bijna volmaakte bifurcatie:

Severe Weather: blizzard in northern Netherlands


From yesterday afternoon onward The Netherlands have to deal with strong winds and snow at times. Winds caused blizzardlike conditions and drifting snow, especially in eastern and northern parts of the country. KNMI issued a blizzard warning for Drenthe, Groningen, Friesland and Noord-Holland, as roads could get blocked by snow dunes. The warning for Drenthe was suspended this morning, but continues for the other three provinces. I called my dad, asking about the situation in Drenthe, but he didn't sound to worried. They will go out this afternoon, so I reccon I will receive some photos later on.
He said it wasn't as bad as during the blizzard of February 1979. Here's a picture from that year showing me with a snow dune:


A new dump of snow is still possible today, making travelling quite difficult.
Here's last nights weather synopsis, provided by UKMO:


In Utrecht we had some strong winds as well yesterday, but overall it wasn't as bad as some it could have been. Snowfall was mostly light and flakes were rather small, resulting in just a minor reduction in visibility and hardly any snow dunes:


This morning I went out to shoot some pictures with new snow falling. Here's a quick overview:





More to come!

donderdag 7 januari 2010

GROENE hart en Randstad DEEL 2

Het Groene Hart is tijdens het afgelopen etmaal een stuk minder groen geworden! Gisteren aan het einde van de middag en tijdens de avondspits trok een zware, maar geleidelijk in intensiteit afnemende, sneeuwbui (met onweer!) over de regio Amsterdam. En dat hebben ze daar geweten zeg:
"Het verkeer in de regio Amsterdam had veel last van zware sneeuwval. Rond de hoofdstad was er sprake van een verkeersinfarct.
Er is veel blikschade gemeld. Ernstige ongelukken zijn vooralsnog niet gebeurd en dat komt vooral omdat auto's vaak niet harder dan stapvoets konden rijden.
Volgens Rijkswaterstaat kon rond Amsterdam niet gestrooid worden, omdat alles vaststond. Ook de sneeuwschuivers en strooiwagens kwamen in de file terecht en konden pas de weg op als het rustiger werd.
Op de ringweg A10 rond Amsterdam stonden in beide richtingen dertig kilometer file. Ook op de A9 tussen Alkmaar en Amstelveen en op de A4 bij Amsterdam waren er lange files." (bron: NOS)

In de provincie Utrecht viel het tegen met de sneeuw, maar er zijn toch wel enkele vlokken naar beneden gedwarreld. Volgens het geografische overzichtskaartje van het KNMI zijn Utrecht en Zeeland de laatste te overwinnen "groene" bolwerken:


Zo te zien, hebben we in Leidsche Rijn nog iets meer sneeuw dan elders in het westen van de provinie, hier is namelijk wel sprake van een gesloten sneeuwdek. Onze tuin lag er vanochtend zo bij:


Nog even de ongemakken:
Vanochtend heb ik Myra haar auto voor de laatste keer (hopelijk) op gang geholpen. Ze heeft hem net naar de garage gebracht en daar wordt er o.a. een nieuwe accu geplaatst.

De provincie Utrecht had gisteren trouwens nog een winterprimeur, de eerste officiële schaatstoertocht op natuurijs en wel op het Henschotermeer bij Woudenberg.
©Foto: Hans Verhorst/BDU


De winter is overigens nog lang niet gedaan, waarschijnlijk blijft het op zijn minst tot het einde van de maand (bitter)koud. Misschien krijgen we ook nog enkele bijzondere winterweerfenomenen voorgeschoteld!
Komende nacht bestaat er bij opklaringen kans op zeer strenge vorst (<-15°C) en komend weekeinde is er kans op sneeuwjachten en de vorming van sneeuwduinen. Het lijkt hier potjandrie Siberië wel, wat zal ik straks extra genieten van de lente! :)

De zon heeft voorlopig nog vrijwel geen invloed op de luchtmassa in onze contreien. Hier de ontwikkeling van de maximale zonnestand in de omgeving Utrecht:
21 dec: 14,5°
01 jan: 14,9°
10 jan: 16,0°
20 jan: 17,8°
31 jan: 20,6°
10 feb: 23,6°
20 feb: 27,0°
01 maa: 30,4°

Een opvallend feit is trouwens dat niet enkel West-Europa gebukt gaat onder een koudegolf, maar dat dit opgaat voor bijna het gehele noordelijke halfrond! Ik kan me niet heugen ooit iets dergelijks meegemaakt te hebben.
[cynisme]Blijkbaar heeft dat magere 'Kopenhagen-klimaatakkoord' al tot een significant resultaat geleid![/cynisme]

zondag 3 januari 2010

GROENE hart en Randstad

Het is tijdens het afgelopen etmaal niet gelukt om het in Utrecht te laten sneeuwen, helaas. Wel is er in Zuid-Nederland nog een leuk laagje sneeuw gevallen, maar het noorden van het land heeft tot nu toe de hoofdprijs. Hieronder de situatie bij mijn ouders in Oosterhesselen:


Hier een foto bij familie in Oosterwolde:


Een opmerkelijk feit dus dat een groot deel van het land momenteel te maken heeft met een (al dan niet significant) sneeuwdek, behoudens de Randstad (incl. het GROENE hart):



Momenteel is het windstil en tamelijk helder. In de aanwezige koude luchtsoort zijn dit natuurlijk de ideale ingrediënten voor een nacht met (zeer) strenge vorst, zeker daar waar sprake is van een sneeuwdek. Gaan we op herhaling van januari 2009?

Hier in Utrecht zal het door de uitgebleven sneeuw niet recordkoud worden, maar ik heb voor de zekerheid een enkele palm/olijf en de meeste palmsperen van een laagje noppenfolie voorzien. Waarschijnlijk is het al te laat en/of onvoldoende, maar het geeft je toch het gevoel dat je nog iets geprobeerd hebt. Dat wordt in het voorjaar weer nieuwe plantjes uitzoeken waarschijnlijk!

zaterdag 2 januari 2010

Folle lok en seine foar 2010

Er is wederom een nieuw jaar aangebroken, alsof het niets is. Vroeger, als kind, duurde het toch heel wat langer eer er een jaar verstreek. Zo voelt het althans.
Maar goed, laten we niet te sentimenteel worden hier.
De jaarwisseling heb ik met Myra en familie in het warme Friesland gevierd. Buiten lag een laagje sneeuw, maar binnen broeide gezelligheid en drank, zoals het hoort.
Na de nieuwjaarswensen konden we naar buiten om het veel te dure vuurwerk af te steken. Je bent tegenwoordig al snel enkele tientallen € kwijt voor een potje met een beetje pit. En zelfs dat pit valt tegen als het binnen 30 seconden alweer voorbij is. :)


Ok, terug naar de winter 2009/2010.
Vanaf tweede kerstdag heeft de dooi toch redelijk toegeslagen en is in onze omgeving de meeste sneeuw verdwenen. In mijn bericht van 27 december j.l. heb ik een plaatje van het EPS van het ECMWF geplaatst. Achteraf bezien kunnen we stellen dat het ECMWF te koud is geweest en GFS het (behoudens 2 stralingsnachten) bij het juiste eind heeft gehad. Maar het was toen ook al duidelijk dat de echte kou pas na de jaarwisseling zou komen, nu dus.
Maar voor het zo ver is, hebben we nog te maken met de passage van een storing. De KNMI-meteoroloog van dienst schrijft daarover in het voor intern gebruik bedoelde guidance bericht het volgende:
"Een lagedrukgebiedje boven de Noordzee heeft diverse kleine kerntjes. Een ligt voor de Engelse oostkust en trekt opvullend richting Wales. Een ander kerntje ligt ten noordwesten van ons land en komt naderbij. Dit laagje bereikt vanmiddag de westkust en trekt dan min of meer over het midden van het land verder oostwaarts. Tegelijkertijd zwaait de op de westflank aanwezige vore verder zuidwaarts. Aan de zuidflank van het laagje wordt de stroming zuidwestelijk en wordt daar tijdelijk iets
minder koude lucht over zee aangevoerd. Zondag komen we dieper in de koude lucht en ontwikkelt zich in de loop van de dag een klein hogedrukgebied boven onze omgeving.
HIRLAM06 geeft de neerslag aardig weer. Vooral ook omdat dit model de convectieve neerslag vaak beter weergeeft. Wel dan vaak enige overschatting wat hoeveelheid en gebiedsgrootte betreft, maar het levert wel vaak een aardige indicatie wat er allemaal mogelijk is in de buien. De structuren van vanmiddag en vanavond daarom niet al te letterlijk nemen. Wel gaan we er vanuit dat er om het laagje heen enkele neerslagbanden aanwezig zullen zijn die lokaal makkelijk enkele centimeters (5-10) sneeuw kunnen achterlaten. Actueel is dat ook al gebeurd bij de buien van vanmorgen en nu. Met name in het zuidwesten ook kans op natte sneeuw en regen."

Afgelopen nacht is hier al 2cm (korrel)sneeuw gevallen maar dat is ondertussen bij +1°C weer aan het smelten. Noord-Nederland (daar waar al een sneeuwdek aanwezig was) heeft vandaag al uren met sneeuw te maken (lokaal al 15cm!) en vanaf de Noordzee volgt een neerslaggebied dat voor Midden-Nederland lijkt weggelegd. Of het een significante hoeveelheid sneeuw gaat opleveren, valt te bezien, maar het is zeker mogelijk. We houden u op de hoogte.

De komende dagen komen we dus dieper in de koude lucht, maar de druk blijft nog een week laag met dus kans op neerslag (al dan niet vooral in de kustgebieden). Zelfs de 15-daagse EPS van het ECMWF laat op termijn nog geen serieuze omslag naar dooiweer zien:


In potentie flinke ijsgroei dus, al moet worden afgewacht hoe groot de invloed van de sneeuw gaat worden. Sneeuw op ijs levert geen goed schaatsijs op.
Maar daar zit ik niet mee, ik ben geen schaatser. Ook geen boer trouwens (helaas pindakaas). Als het dan toch winter moet zijn prefereer ik SNEEUW.