woensdag 15 december 2010

Halve meter sneeuw op komst?

Het KNMI te De Bilt bericht vandaag het volgende: "Het Groenland laag trekt naar het zuidoosten en wordt donderdag boven Noorwegen verwacht. Het hierbij horende frontale systeem ligt donderdagochtend tegen het noorden van ons land aan en trekt met verschillende soorten neerslag naar het zuiden. Erachter stroomt met een noordoostelijke stroming weer koude arctische lucht ons land binnen."
Dat u het maar weet!
De weermodellen zijn behoorlijk consistent gebleken voor de situatie waar we morgen mee te maken krijgen, de dagen daarna hangt het allemaal weer af van kleine details. Hoe dan ook; er gaat in heel het land wel een keer vaste neerslag vallen! In het oosten zal het vrijwel alleen maar sneeuwen, wellicht morgen een paar uurtjes iets vloeibaars, in het westen valt morgenochtend alleen maar regen en smeltende sneeuw. De sneeuwkansen voor midden NL zijn momenteel als volgt (©Winterplaza.nl):

Achter de door het KNMI genoemde storing komen echter talrijke sneeuwbuien (zelfs kans op onweer!) opzetten en deze zullen vooral in een brede kuststrook hun witte sporen achterlaten.
Op zaterdag volgt een storing vanuit het zuidwesten en ook dan gaat het op de meeste plaatsen stevig sneeuwen. Uiteindelijk zou het mij niet verbazen als er aan het einde van het weekeinde een cumulatief sneeuwdek van tegen de 50cm is ontstaan. Plaatselijk dan.
Interessante tijden voor de sneeuwliefhebber!

Geen opmerkingen: