Online werd ik gewezen op meerdere waarnemingen van een halo rond de bijna volle maan vanavond. Helaas was deze halo hier toen ik ging kijken al over zijn hoogtepunt heen, maar toch was de kring nog redelijk zichtbaar:
En wat zien we nog meer binnen de halo, rechtsboven de maan; de planeet Jupiter!
Een halo is een diffuus lichtschijnsel rond een scherper gedefinieerde bron, meestal de zon of de maan. Het is een optisch verschijnsel in de atmosfeer dat kan optreden wanneer er zich bepaalde atmosferische condities voordoen (met name een ijle nevel van ijskristallen). Een halo ontstaat door hetzelfde verschijnsel dat een regenboog veroorzaakt: lichtbreking van licht afkomstig van de zon of maan. Het verschil zit hem in het medium: een regenboog ontstaat door lichtbreking in regendruppels, een halo door lichtbreking in ijskristallen.
De meest voorkomende halo's zijn de kleine kring, een kring op 22 graden rond de zon of de maan, soms met raakbogen en bijzonnen, heldere gekleurde vlekken op 22 graden ter weerszijden van de zon of maan.
En zo ziet dat de maan eruit als je iets verder inzoomt (helaas gaat de fotokwaliteit wel enorm achteruit bij het uploaden hier):
Geen opmerkingen:
Een reactie posten