zaterdag 1 november 2014

Wederom een zeer zachte maand in 2014

De afgelopen maand is opnieuw behoorlijk zacht verlopen. Het KNMI beschrijft het als volgt: Met een gemiddelde temperatuur van 13,4°C eindigt oktober 2014 op de derde plek in de toptien van zachtste oktobermaanden sinds 1901. Het zachtst werd het in oktober 2001 met gemiddeld 14,2°C, op de tweede plek staat 2006 met 13,6°C.
De maand begon meteen zeer zacht met in de eerste week drie warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger).
Daarna koelde het tijdelijk iets af tot vrij normale waarden, maar halverwege de maand bereikte opnieuw zeer zachte lucht ons land. Het warmst werd het op 18 oktober. Ook de minimumtemperaturen in de nacht die volgde waren bijzonder hoog voor de tijd van het jaar. In de Bilt werd met 14,8°C de hoogste minimumtemperatuur sinds het begin van de metingen geregistreerd in de tweede decade van oktober (10-20 oktober).
De maand kende in totaal vijf warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), tegen twee normaal.
Ook op ons weerstation zijn 5 warme dagen genoteerd. Verder was het opvallend dat de "normale minimumtemperatuur" elke nacht overschreden werd en vaak zelfs met meer dan 5 graden. De warme luchtsoorten waren ook goed te zien aan de dauwpunt-temperatuur:

Het KNMI vervolgt: Met een maandgemiddelde hoeveelheid neerslag van ca. 70 mm tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm was oktober iets aan de droge kant. Op veel dagen van de maand viel wel enige neerslag, alleen aan het einde van de maand volgden een paar droge dagen elkaar op. De meeste neerslag viel tijdens het onstuimige weer op 21 oktober. Lokaal viel er in het midden van het land op die dag bijna 40 mm neerslag.
Onze regenmeter heeft vrijwel het exacte landelijke gemiddelde geregistreerd: 69,7 mm. Ook hier was de 21ste de natste dag, maar niet zo nat als elders in midden Nederland.

Op 21 oktober was ook de eerste herfststorm van dit seizoen een feit. Langs de kust kwam de wind regelmatig tot windkracht 9 en werd net het criterium voor een storm gehaald. In het binnenland zorgden windstoten lokaal voor overlast.
De storm is ook goed te zien aan de registratie van de luchtdruk. Verder was de druk vooral hoog tijdens de afgelopen maand:

Op deze eerste dag van november is de lucht vooral diepblauw en wordt er met zuidelijke winden erg zachte lucht aangevoerd. Een dagrecord qua temperatuur ligt voor het grijpen, maar gaan de de twintiggradengrens ook halen te De Bilt? Later mogelijk meer...

Geen opmerkingen: