De verwachtte sneeuw van gisteren heeft vooral in grote delen van Zuid Nederland tot een significant sneeuwdek geleid. Hier te Utrecht bleef de sneeuw lange tijd te nat, was de intensiteit te laag en de (bodem)temperatuur een fractie te hoog om de sneeuw te laten liggen. Pas tijdens de tweede helft van de middag begon zich hier een sneeuwdekje te vormen.
Op de infraroodsatellietfoto is de depressie die de sneeuwval veroorzaakte goed te zien:
Omdat de waterinhoud van de sneeuw zo hoog was, vormde zich gisteravond, zodra de temperatuur onder het vriespunt dook, een verraderlijke ijslaag. Ook mijn auto was voor een deel omgetoverd in een ijssculptuur waardoor de ruitenwissers muurvast zaten en de buitenspiegels zich niet meer uit lieten klappen. Dat werd even ijsbikken dus voor ik op weg kon.
De temperatuur is tot de middag onder nul gebleven, maar onder invloed van een afnemende wind en veel zonnestraling is het zojuist beginnen te dooien.
Alhoewel de temperatuur in mijn schaduwrijke achtertuin nog wat achterblijft...:
Vanochtend was dit dan het gemeten sneeuwdek in ons land:
En ook vanuit de ruimte is het sneeuwdek goed zichtbaar (bron: NASA/NOAA):
Hier heeft het sneeudek nooit echt veel voorgesteld en was het vandaag bovendien onderhevig aan sublimatie en smeltprocessen. Vanaf de daken was menig sneeuw/ijslawine waar te nemen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten