maandag 14 september 2009

Feest in Leidsche Rijn!

Eindelijk, er werd iets georganiseerd in onze wijk. De gemeente Utrecht opende dit culturele seizoen voor het eerst met niet één, maar twéé dagen vol kunst en cultuur. Afgelopen zaterdag, 12 september, vormden 25 kunstwerken in Leidsche Rijn decor en inspiratiebron voor tientallen acts en optredens. Wij gingen vooral voor de muziek en de meer toegangelijke kunst als een optreden van de Nightwriters, Eric Koller en de film Vox Populi van Eddy Terstall.

Rond 13 uur werd er op het hoofdpodium afgetrapt door de fantastische band Voicst. Het bleek hun laatste live performance in Nederland voor lange tijd te zijn!




Rond 14 uur snel door naar het podium bij de Lelievijver voor een performance van de Nightwriters. Ooit opgericht door schrijver Kluun om lezers en schrijvers dichter bij elkaar te krijgen en om te laten zien dat schrijvers niet altijd wereldvreemde, stoffige types zijn. Het was een mix van theater, quiz, comedy en talkshow met drie populaire schrijvers: Joost Zwagerman, Susan Smit en Christophe Vekeman.


Daarna nog even gewandeld door het net aangelegde park, waar meerdere kunstwerken zichtbaar waren. Buurtgenoten mochten voorwerpen inleveren met voor hen een bepaalde betekenis en deze werden verbronst tentoongesteld in ondergrondse pilaren. Best geinig.


Terug naar het hoofdpodium voor muziek!
Als eerste Anne Soldaat, de zanger van de overleden band Daryll Ann. Goede gitarist zeg! De sfeer was erg laid back, de vergelijking met Woodstock werd meermaals gemaakt, alleen was het weer deze dag veel beter (zelfs verkleurd!) en was de opkomst kleiner. Daarna volgde een soort van muzikaal experiment. Speciaal voor de eerste editie van het Utrecht Uitfeest Leidsche Rijn werd door componist Spinvis een unieke sound scape ontwikkeld, ook gebaseerd op het boek van Houellebecq. Vanuit de gedachte van een muzikaal DNA ontwikkelde hij een bijzondere compositie, waarbij elke DNA-component verder werd uitgewerkt door een van de vandaag optredende acts: Voicst, Anne Soldaat, De Staat, LPG en Eric Vloeimans.




Snel even naar huis voor een hap pasta, bereid door Myra. Smaakte prima, maar veel tijd hadden we niet want om 19 uur gaf Eric Koller een performance bij de Lelievijver. Enorm gelachen!



Vervolgens weer door naar het hoofdpodium waar spetterend werd afgesloten door de, volgens sommige bronnen, beste band van Nederland van het afgelopen jaar. Wow, wat een energie hebben die mannen en toch blijft het geluid heel vol en puur. Raggende gitaren met een funky beat!






Onze avond sloten we af bij de Lelievijfer waar om 21.30 uur de film Vox Populi van Eddy Terstall werd vertoond. Deze werd ingeluid door een interview met Eddy en actrice Femke Lakerveld. Prima film!
"‘Vox Populi’ is een zwarte komedie over een ervaren politicus met een midlifecrisis, een satire die op hilarische wijze de kloof tussen volk en politiek bloot legt."


Hopelijk zullen er nog vele van dergelijke evenementen in het LeidscheRijnpark volgen!

Geen opmerkingen: