dinsdag 6 augustus 2013

De enorme groeisnelheid van Eucalyptus gunnii

De cidergomboom (Eucalyptus gunnii) is een groenblijvende boom uit de mirtefamilie (Myrtaceae). De soort komt van nature voor in Zuid-Australië en kan daar in het wild een hoogt van maar liefst 30m bereiken. Het zijn zelfs de snelst groeiende subtropische bomen!
De boom is vaak gebruikt om moerasgebieden droog te leggen en daarmee de malariamug te verdrijven, zo ook in het zuiden van Europa. Het grote wijd uiteen groeiende wortelstelsel vormt een soort spons en neemt dus grote hoeveelheden vocht op.
De boom wordt in Noordwest-Europa wel gekweekt voor gebruik in tuinen en cultuurlandschappen, maar is niet altijd even betrouwbaar qua levensduur (vorst, wind, ziekten). Na jaren welige groei kan plotseling sterfte optreden.
De oliehoudende bladeren verspreiden een "heerlijke" geur, waar muggen niet zo dol op zijn. De stelling dat muggen je terras-met-Eucalyptus op een mooie zomeravond niet komen bezoeken, moet helaas naar het rijk der fabelen worden verwezen. De gedroogde bladeren worden gebruikt als Eucalyptusolie in de geneeskunde: tegen astma, chronische bronchitis, enz. De stof Eucalyptol (cineol) wordt gebruikt in hoestbonbons, siroop, inhalatiemiddel en tandpasta. De boom kan verder zijn bladeren optimaal naar de zon draaien. Als er teveel zon is draait hij zijn bladeren een halve slag, het licht valt er langsom. Als de lichtcondities slechter zijn draait hij zijn blad optimaal naar het licht toe.
Interessant hè?

Vorig jaar april zag ik in een nabijgelegen tuincentrum een slecht onderhouden Eucalyptus boompje in een veel te klein potje staan. Ik wist van de snelle groei af, maar heb toch besloten de boom een kans te geven. En hier staat hij dan, april 2012 (voor de zekerheid omcirkelt):

Na een zomer groei was de boom in oktober en november 2012 reeds tot deze hoogte uitgegroeid:

En toen volgde de barre winter van januari t/m maart 2013. Sneeuw, vorst, ijsdagen, uitdrogende wind, allemaal niet ideaal voor deze Australische boomsoort.

In maart begonnen veel takjes kaal te worden en waren de groeipunten duidelijk aangetast. Toch herpakte de boom zich snel en begon in de juni de groei er weer in te komen. Onderstaande foto's zijn in de afgelopen twee weken gemaakt.

De boom is dus weer lekker vol groen en groeit vooralsnog recht omhoog. Als we hem te hoog vinden worden dan is deze met snoei redelijk goed in toom te houden en zal dan wat breder uitgroeien. Het gebrek aan regenwater deze zomer heeft de groei mogelijk nog wat getemperd. Wellicht volgt er tijdens de (natte?) herfst nog een groeispurt.

1 opmerking:

Preter zei

Ik ben erg benieuwd hoe het met de boom gaat! Heeft hij het lang volgehouden of leeft hij nog?