zondag 3 november 2013

Tornado-uitbraakje in Nederland vandaag!


Het is al een tijdje behoorlijk wisselvallig weer in onze contreien en ook vandaag draaide het om een actieve depressie boven de Noordzee. Een bovenlucht trog gevuld met erg koude lucht zorgde na passage van het koufront voor een oplevende buiigheid.

Op bovenstaande animatie van radarbeelden is goed te zien dat de buien zich vooral concentreerden in een straat over het midden van het land. Ook hier in Utrecht heeft het flink geregend, gehageld en geonweerd (daarover in een volgende posting meer). Halverwege de middag groeide een geïsoleerde buiencel uit tot een bijzondere bui die vanuit Rotterdam over het zuiden van de provincie Utrecht naar het oosten trok. Hieronder een serie radarbeelden waarop goed te zien is dat deze buiencel radarkarakteristieken vertoonde die je bij een supercell zou verwachten; waaronder een V-notch en hook echo.

Er was dan ook sprake van een behoorlijk windschering in de atmosfeer:

Reden voor Estofex om in hun verwachting voor vandaag te spreken over een kans(je) op tornado's.
Vanuit Jaarsveld verscheen de eerste waarneming van een mogelijk wall cloud met beginnende hoosvorming:
Niet lang daarna was er sprake van een volgroeide windhoos die over een deel van Wijk Bij Duurstede trok (bronnen: twitter, RTVUtrecht, Weerwoord, e-mail):

In Wijk bij Duurstede heeft de tornado behoorlijke schade aangericht.
Persbericht op de website van RTV Utrecht:
" Een windhoos heeft zondagmiddag in het zuidoosten van de provincie Utrecht binnen twee minuten een ravage aangericht. De brandweer roept mensen op om voorlopig binnen te blijven en nog niet het dak op te gaan om dakpannen terug te leggen.
Vooral in de wijk Molenvliet in Wijk bij Duurstede hield de storm huis. Het industrieterrein daar is afgesloten. Daarna trok de tornado via de wijk De Horden over het centrum.
In een straal van twee kilometer raakten tientallen auto's beschadigd door omvallende bomen en losgeraakte dakpannen. In een van de straten knakte een lantaarnpaal om. Ook ramen sneuvelden door de enorme windsnelheden en het rondvliegende puin. Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn er zelfs gebouwen instabiel geworden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.
De brandweer in Wijk bij Duurstede was zondagmiddag bijzonder druk met alle meldingen van stormschade. Brandweermensen uit omliggende gemeentes werden opgeroepen om mee te komen helpen. Ook andere hulpdiensten zijn in touw. Om de samenwerking te coördineren werd alarmprocedure GRIP1 afgekondigd."

Meer schadebeelden uit Wijk bij Duurstede.
Even later prouceerde deze bui nabij Maurik ook een volgroeide hoos, waarschijnlijk niet dezelfde als die over Wijk trok, maar wel uit dezelfde buiencel. Deze tornado trok met name over de Nederrijn en door een natuurgebied.

Ik heb deze bewuste buiencel kunnen aanschouwen vanuit ons huis, al was de afstand natuurlijk te groot om de tornado te kunnen zien.

Binnen een uur na deze supercell, produceerde een andere bui volgroeide hozen nabij Deelen en met name bij Arnhem:




Amper twee weken geleden trok een schadeveroorzakende tornado over Noord-Brabant en vandaag opnieuw, op zijn minst, twee tornado's waarvan er één significante schade veroorzaakt. Een tornado-uitbraak(je) dus!
Als afsluiter een foto van de supercell en tornado met uitzicht op de spoorbrug over de Nederrijn vanuit Driel, door Bob en Sacha Janssen:

Geen opmerkingen: