zaterdag 24 januari 2015

Winter '14/'15 slaat toe met ijsdag en winterse neerslag

Het huidige winterseizoen is hard op weg om met een classificatie (zeer) zacht in de boeken te worden bijgeschreven, al is het gebrek aan winters weer natuurlijk minder dan tijdens de winter van '13/'14. Er is namelijk reeds sprake van een koudegetal boven 0,0 (score vorige winter) met meerdere vorstnachten en soms enige winterse neerslag.
De afgelopen week is tot op heden de koudste van deze winter geweest.
Hier de registratie van mijn netatmo temperatuursensor in de tuin:

Gisteren was er dan voor het eerst sinds 11 maart 2013 sprake van een landelijke ijsdag (temperatuur te De Bilt bleef hele etmaal negatief) en ook in mijn tuin is de temperatuur onder nul gebleven:

Ook werd er gisteren plaatselijk op ondiep water geschaatst en was de media vol van het diep winterse weerbeeld.

Afgelopen nacht trok dan een storing het land in en dat leverde neerslag en oplopende temperaturen op. Het begon al snel met ijzel en ijsregen, maar enigszins tot mijn verbazing is het in een groot deel van het land nog tot sneeuw gekomen. Dat het oosten wit zou worden lag redelijk voor de hand, maar zelfs in de westelijke provincies heeft het gesneeuwd. De neerslagintensiteit was blijkbaar voldoende om een warm laagje op geringe hoogte boven de grond tijdelijk te laten verdwijnen.

Ook hier in Utrecht heeft het gesneeuwd en dat druppelt momenteel weer treurig naar het aardoppervlak. De zon is gelukkig wel terug in het weerbeeld!

Wees nog even waakzaam op gladheid!
De komende week verkeert onze omgeving in minder koude oceaanlucht en zal de temperatuur meestentijds (ruim) boven het vriespunt blijven. Een omschakeling naar een kouder wintertype met toenemende kans op winterse neerslag staat voor over een dag of 6 gepland:

Er bestaat dus nog steeds een kans dat de huidige winter niet als (zeer) zacht de boeken in gaat.

Geen opmerkingen: