zondag 6 december 2015

De 4 seizoenen tuin

Dankzij het overweldigende zachte weer van de laatste (7?) weken, heeft de tuin nog altijd veel levendigheid te bieden. Zowel zomer- als najaarsbloeiers laten nog enkele bloemetjes zien en ook de winter- en voorjaarsbloeiers beginnen zich meer en meer te roeren. Dankzij de hoge dagtemperaturen zijn er ook nog enkele insecten actief, waaronder bijen die zich te goed doen aan de nectar van de bloemen van de Fatsia japonica. Deze zogenaamde vingerplant behoort tot de klimop-familie en bloeit in de late herfst en vroege winter. Als deze winter niet te koud verloopt, kunnen zich in het voorjaar vervolgens rijpe zaden vormen.

Hier nog een paar foto's van enkele andere planten in mijn tuintje:

Het is vandaag opnieuw erg zacht met temperaturen ruim boven 10 graden:

En ook de voorbije week kende veel dagen met temperaturen boven 10 graden. De gemiddelde temperatuur over 7 dagen bleek op mijn weerstation zelfs 9,4°C!

Eigenlijk grossierde ook vrijwel de gehele slachtmaand in ongekende mildheid. Een paar koelere dagen zorgden ervoor dat het uiteindelijk niet de zachtste november in meer dan een eeuw tijd geworden is. Ook de nachten verliepen, op een enkele vorstnacht na, ongekend zacht. En daar profiteren de flora en fauna nu dus nog merkbaar van.

Geen opmerkingen: