donderdag 31 december 2015

Weerstation Crouweldijk uitgebreid met sonische anemometer

Sinds kort heeft het Franse bedrijf Netatmo een anemometer (windmeter) voor hun weerstation op de markt gebracht. Aangezien ik reeds dit weerstation in combinatie met een pluviometer (neerslagmeter) in mijn bezit heb, was de keuze snel gemaakt om ook de anemometer aan te schaffen.
Deze windmeter is voorzien van vier ultrasone omvormers die continu signalen uitzenden en de schommelingen in die signalen worden gebruikt om de windsnelheid en de windrichting betrouwbaar en nauwkeurig te meten. Natuurlijk is die betrouwbaarheid en nauwkeurigheid wel afhankelijk van de plaatsing van de meter en daar gaat het vaak mis. Zo ook bij mijn weerstation, want ik voelde er weinig voor om de windmeter aan de nok van het dak (van de buren) te hangen. Dus veel hoger dan 6 meter boven de grond aan een paal die aan de schuur bevestigd is, is de meter niet gekomen. De windrichting kan daardoor niet nauwkeurig bepaald worden, maar het geeft een beeld zullen we maar zeggen. Vooral windstoten zouden redelijk goed te meten moeten zijn.

De lokale vogels hebben een uitbreiding in de aangeboden keuken gekregen. Het Thomashuis heeft namelijk een pindakaashouder gemaakt en deze hangt nu mooi tussen de silo's en dergelijke.

Het tuintje, een kleine week voor de mogelijke vorst toeslaat:

Geen opmerkingen: