zaterdag 27 februari 2010

Morgen passage potentiële stormdepressie

De gemiddelde luchtdruk over de huidige maand is bepaald geen hoogvlieger, aangezien de druk tijdens de afgelopen week vrijwel continue onder de 1000hPa bleef steken. Het voorlopige dieptepunt wordt morgen bereikt als een actieve depressie langs onze kust naar NNO trekt. In de kern kan de druk zelfs even dalen tot beneden 970hPa en aangezien de druk boven centraal Europe stijgt, levert dat een behoorlijke gradiënt op boven onze contreien.
Het één en ander hangt natuurlijk af van de exacte trekrichting, maar zoals het nu lijkt krijgt eerst het zuidoosten en later ook het westen en noorden van het land met stormachtige winden te maken. Hieronder een prognosekaartje voor morgen 19LT, volgens GFS:

Een volwaardige 9 Bft (storm) is zeker niet uitgesloten, al zullen dieper landinwaarts vooral de windstoten opvallen (op 925hPa 65 knopen wind!). Deze stoten zouden wel eens behoorlijke schade kunnen aanrichten in de bosachtige gebieden van de Ardennen, Eifel en het Sauerland.
De atmosferische dynamiek lijkt vanaf dinsdag te verdwijnen en het is nog steeds niet onwaarschijnlijk dat er richting volgend weekeinde serieuze koude vanuit Scandinavië naar het zuiden stroomt.

Geen opmerkingen: