dinsdag 10 augustus 2010

Vitamine-bommetjes

Time for health talk!
Gezond leven is verstandig en wat is er nu gezonder dan groenten en fruit uit eigen tuin? Aangezien ik soms best verstandig kan zijn, maar helaas geen gelukkige eigenaar van een perceel moestuin ben, heb ik een aantal groente-, fruit- en kruidenplanten in ons kleine tuintje staan.
Zojuist heb ik de eerste paprika's van het seizoen geoogst en deze bleken van wisselende kwaliteit en omvang. Waarschijnlijk hebben de grootste exemplaren last gehad van de hagelbui van vorige maand. Vanavond gaan de eerste in de pan!

Paprika: Rijk aan vitamine C, provitamine A, anti-oxiderende middelen.

De schijfcactus (Opuntia) is gaan bloeien en wie weet levert dat nog wel cactusvijgen op.

Cactusvijg: veel b-caroteen, vitamine C en ijzer.

Eerder deze zomer hebben we een paar aardbeien geoogst, maar de hoeveelheid stelde nogal teleur (koud voorjaar?). Momenteel lijken de planten uitbundiger te bloeien, dus mogelijk nog een goede tweede oogst.
Aardbei: Rijk aan vitamine C, goede bron van vezels en vitamine B9.

Aan de pruimenboom hangen momenteel tussen 10 en 15 pruimen en de eerste vruchten beginnen ondertussen paars te verkleuren. Binnen een maand verwacht ik de eerste pruim te kunnen veroberen.
Pruim: Rijk aan vezels, bron van kalium, ijzer en magnesium.

De tomatenplant is flink uit de kluiten gewassen en hangt vol vruchten. De eerste twee zijn ondertussen mooi rood geworden, dus de oogst zal eerdaags beginnen.
Tomaat: Zeer mager (15 kcal/100g), rijk aan provitamine A en aan lycofeen (anti-oxiderend).

Ook aan de witte druif (Bianca) hangen veel trossen, maar de meeste zijn beschadigd door de hagel van vorige maand. Toch verwacht ik nog wel wat te kunnen oogsten, zo eind september.
Druif: Rijk aan goed opneembare suiker (calorierijk); goede bron van vitamine B en C; rijk aan de gezondheidsstof resveratrol. (4-11 mg vit.C/ 100 g vruchtgewicht).

De verschillende passiebloemen produceren nog geen vruchten, zeker niet het exemplaar dat de meest bekende/smaakvolle passievruchten produceert, die bloeit nog niet eens en zal in de winter naar binnen moeten. Maar wie weet, volgend jaar of zo.
Passievrucht: hoog gehalte kalium, magnesium, ijzer, vitamine B en vitamine C.

De Ribes, witte bes, heb ik in het late voorjaar aangeplant en vertoont nog weinig groei. Hopelijk volgend jaar beter!
Witte Bes: Bijzonder rijk aan vitamine C, rijk aan provitamine A, vitamine B en vitamine P. (Vitamine C 150 tot 215 mg/ 100 g vruchtgewicht)

Van ex-collega Wouter heb ik vorig jaar november een zelf opgekweekt avocadoplantje gekregen. Deze is al lekker aan het groeien geslagen, maar zal in de winter weer naar binnen moeten en de komende 5 jaren verwacht ik er ook geen vruchten van.
Avocado: 30% vet met een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren, rijk aan vitaminen uit de B-groep en aan vitamine E, evenals aan de mineralen calcium, ijzer en kalium.

Tegen het schuurtje staat nu ruim een jaar een kiwi (Jenny), maar de plant slaat niet aan en lijkt stervende. Helaas!
Kiwi: Rijk aan vitamine C, vitamine E, kalium.

Dit jaar heb ik de spaanse pepers even overgeslagen, maar ik ga ze in het najaar zeker weer zaaien. Ze blijken gezonder dan menigeen denkt!
"Rode pepers zijn super gezond. Alhoewel veel mensen ze liever niet eten vanwege de hete smaak, zijn ze erg gezond en goed voor je lichaam.
Rode pepers helpen om pijn te verlichten bij huidziekten en ernstige brandwonden.
Chilipepers verzachten en reinigen het spijsverteringssysteem. Verder stimuleert het de productie van goede verteringssappen en zou het helpen af te vallen omdat bepaalde bestanddelen het metabolisme een boost geven.
Rode chilipepers bevatten veel caroteen en vitamine C, meer dan citroenen zelfs. Daarnaast zijn ze een goede bron van vitamine B6 en zitten ze boordevol magnesium, kalium en ijzer, zo versterken ze het immuunsysteem.

Het klinkt gek, maar chilipepers helpen je af te koelen wanneer je het erg warm hebt, met name in de zomer. Rode pepers zorgen ervoor dat je gaat zweten waardoor het bloed naar je gezicht stroomt. Het zweet verdampt waardoor je uiteindelijk afkoelt.

Als je pepers eet, stimuleert de capsaïcine pijnreceptoren in de mond en keel. Als die geactiveerd zijn, sturen de receptoren een boodschap naar de hersenen, waarop deze reageren door de hartslag te verhogen, zweet te produceren en endorfine aan te maken. Deze stof stimuleert de productie van gelukshormonen, wat de natuurlijke pijnstillers van je lichaam zijn.

Als laatste blijkt dat de pepertjes ervoor zorgen dat slechte cholesterol minder snel hartziekten veroorzaakt."
Spice up your life dus!

Over spices gesproken; de verschillende soorten tijm groeien en bloeien goed en ook de Marjolein (Oregano), Salvia en Rozemarijn doen het uitstekend. Helaas is de wilde Oregano (de lekkerste) van vorig jaar na de winter niet teruggekomen. Ook het olijfboompje bleek voor 99% dood (vervangen door een grotere, maar nog geen vuchten) en ook de Cranberry (lastige plant voor klei) heeft het loodje gelegd. Een andere mislukkig was het zaaien van de papaya, dat heeft helaas niets opgeleverd.

Hoe het ook zij, het kweken van gewassen voor eigen consumptie is een aangename bezigheid, zeker als het resultaat smakelijk blijkt!

Geen opmerkingen: