Gisteren bevond de zon zich loodrecht boven de Steenbokskeerkring en daarmee had het noordelijk halfrond te maken met de laagste zonnestand en kortste daglichtperiode van het jaar.
En dit is dan die maximale zonnehoogte in onze contreien:
Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat dit solstitium het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering, als het ware rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen. Daarom ging het feest rond de winterwende veelal gepaard met het maken van veel licht in al haar gedaanten: lampen, kaarsen, vuur. Soms werd een brandend wiel of rad gebruikt, dat ook de zon symboliseerde. Het midwinterse lichtfeest stond onder meer bekend als Yule of Joelfeest.
De datum voor het christelijke feest van Kerstmis - 25 december - gaat wellicht terug op de datum van de winterzonnewende in de oude Romeinse kalender. Sinds de vierde eeuw werd op die dag het feest van Sol Invictus, de Onoverwinnelijke Zon gevierd. Het christendom heeft die datum vermoedelijk overgenomen omdat Christus met de zon werd geassocieerd.
Vandaag bleef het wolkendek weliswaar gesloten en zwaar, de afgelopen dagen kleurde de lucht bijzonder vaak blauw. De eerste drie weken van december komen zelfs in aanmerking voor een top 10 notering als het gaat om de grote hoeveelheid zonneschijn.
Zoals op de weblog vaker aangegeven, gaat zonnig weer in december zelden samen met zacht weer, maar zo niet dit jaar. Door die hoge temperaturen doet het soms voorjaarsachtig aan, zeker ook omdat het gras nog altijd een beetje groeit en heerlijk groen kleurt.
Ook de eerstkomende dagen verlopen nog altijd zacht en met name maandag zal de zon zich wel laten zien. Op de overige dagen moeten we het licht maar binnenshuis zoeken, maar we gaan weer de goede kant op!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten