donderdag 25 februari 2010

Lente in een potje

Het is ondertussen eind februari en we bevinden ons in een echt tussenseizoen. Ok, het kan in deze tijd van het jaar nog behoorlijk winters zijn en ook maxima ver boven 10 graden komen wel eens voor, maar doorgaans moeten we het doen met temperaturen boven nul en onder de 10 graden.
De afgelopen dagen zaten de maxima eindelijk weer eens in de buurt van 10°C, gisteren was dat te De Bilt (en bij mij thuis) voor het eerst dit jaar:

De huidige zachte temperaturen gaan echter wel gepaard met wolken, regen en wind. Sporadisch weet de zon ook nog een uurtje te schijnen en pas dan doet het echt aan lente denken.
Om dit gevoel iets te versterken (het is nu eenmaal een fijn gevoel), heb ik afgelopen maandag een aantal bloempotten gevuld met vroegbloeiers. Deze kunnen nog wel wat kou aan, dus gesleep met potten is niet direct nodig. Zie hier het geslaagde resultaat, ahum:


Ook in de tuin beginnen de lentebodes zich te roeren, al is het nog maar bescheiden. Er gaan jaren voorbij dat de sneeuwklokjes al tijdens de jaarwisseling bloeien, nu is het pakweg twee maanden later.


Goed, het begin is er. Het ziet er echter naar uit dat de atmosfeer nog niet op de lentestand wil. Tot en met maandag zitten we opgescheept met voorbij razende depressies die wolken, wind en regen brengen. En de grond is al zo verzadigd...
Maar dat is nog niet het ergste. Steeds meer modeloplossingen gaan voor het binnenstromen van Scandinavische koude in de loop van volgende week. En dat tesamen met een snijdende, schrale noordoostenwind. Voor je het weet zitten we in maart weer met ijsdagen opgescheept!
Het is gelukkig wel enigszins voorbij de voorspelbaarheidshorizon, maar het doet mij momenteel wel extra van de 10 graden genieten. :)

Geen opmerkingen: