donderdag 18 februari 2010

Zachter weer in het verschiet?

We moeten ondertussen terug naar 10 december vorig jaar voor maxima boven 10°C in De Bilt. Op zich niet bijzonder, al zijn er natuurlijk ook winters (ahum) geweest waarbij het vrijwel elke week wel een keer 10 graden werd. Het bijzondere aan de huidige winter is meer het uitblijven van echt zachte periodes. Op een enkele dag daargelaten kwamen de maxima amper aan 5 graden en niet zelden niet eens boven het vriespunt uit.
Ondertussen bevindt winter 09/10 zich in een kritieke fase. De wind is meer naar het zuiden geruimd en lijkt de eerstkomende dagen een voorkeur voor een W-ZW richting te hebben. Uit die hoek komt nou eenmaal geen diepvries koude, maar toch is de luchtsoort allesbehalve zacht te noemen (en de Noordzee is ook niet bepaald tropisch dezer dagen).
Onze contreien bevinden zich in het overgangsgebied van zich verscherpende winterkou boven Scandinavië en de door de zon opwarmende lucht verder naar het zuiden. In deze overgangszone bevinden zich storingen en afhankelijk van de exacte trekrichting kunnen we de komende week nog een vleugje kou of mildheid verwachten. Meest waarschijnlijk blijft het gewoon uiterst kwakkelig met maxima boven en minima niet zelden onder nul. In combinatie met neerslag zijn dat natuurlijk de perfecte ingrediënten voor glibberige wegen, zeker nu het met de hoeveelheid strooizout zo slecht gesteld is.
Vanaf midden volgende week lijkt de weg dan uiteindelijk vrij te komen voor een meer zuidelijke stroming en het gestaag oplopen van het kwik richting of over de 10 graden. Hieronder een kaart van het GFS model van vanochtend, geldig voor volgende week donderdag:

Toch ziet de kenner ook direct dat het weerbeeld niet bepaald lenteachtig zal zijn met een dergelijke synoptische situatie, eerder het beeld wat je in november dikwijls ziet. En het lagedrukgebied op de Noordzee hoeft maar een fractie verder oost te trekken en de deur staat weer op een kier voor Scandinavische koude. Het zal vast een leuk gevecht worden tussen beide seizoenen!

P.S.
Voor de nieuwsgierigen: de Yaris rijdt zeer comfortabel. Het was eerst nog even wennen aan de 6 versnellingen, maar ondertussen wordt dat alleen maar als een voordeel gezien. Alleen jammer van al dat zout op de wegen, dat komt het uiterlijk niet ten goede. Maar beter zo dan door de gladheid een boompje kussen. Op naar de lente!

Geen opmerkingen: