vrijdag 13 april 2012

Koel Aprilweertje

Na de warmte van de laatste week van maart is het snel bergafwaarts gegaan met de temperatuur in ons land. Vooralsnog heeft de temperatuur deze maand de 15-gradengrens niet gehaald en dat lijkt ook de komende week niet te gaan gebeuren. Vanzelfsprekend zijn er nu wel aanwijzingen dat de laatste aprilweek zachter kan gaan verlopen, maar mogelijk blijft het maximum ook dan beneden 15 graden. Hieronder de meest actuele maandverwachting van het KNMI:

Niet alleen de dagen verlopen koel, de nachten leveren verspreid vorst op. Reden voor de fruittelers om maatregelen te nemen, zoals de fruitföhn:

RTV Utrecht bericht:
"De maatregelen om de fruitbomen te beschermen tegen de nachtvorst gaan steeds verder. In Cothen zet een boer nu voor het eerst in de regio een fruitverwarmer aan.
Door het extreem koude februariweer is een groot deel van de oogst al verpest en dus doen telers er alles aan om de rest te redden. De bomen staan nu al volop in bloei, maar 's nachts kan het nog vriezen en zo de prille knoppen kapotmaken. De nieuwe fruitföhnen moet dat voorkomen.
Fruitteler Theo Vernooy heeft nu twee fruitverwarmers op gas en een houtgestookte en als het een succes is zet hij er elk jaar meer in."

Als het zo fris blijft, wordt mijn aankomst in Texas over 3½ week een behoorlijke klimaatshock! Toch waande ik me vanmiddag op de fiets al even in de VS toen deze schoolbus mij tegemoet kwam:

Verder was het lekker rustig op de Lekdijk, maar helaas soms wel regenachtig:


Geen opmerkingen: