zondag 15 april 2012

Media van de uitbraak in VS

Zoals verwacht, zijn er in de VS gisteren meerdere tornadic supercells ontstaan. De gevolgen van de meest actieve zijn goed te zien op onderstaand kaartje met de waarnemingen van zwaar weer van gisteren en afgelopen nacht. De 120 tornado's hebben zich vrijwel allemaal voorgedaan in 4 banen door Kansas; de routes van 4 langlevende supercells.


Een aantal tv-zenders (waaronder News9 uit OKC) had de programmering aangepast vanwege het zware weer, waardoor ik tijdens mijn nachtdienst het één en ander goed kon volgen. Onderstaande screen-shots zijn van de zuidelijke tornado's in Oklahoma, bij Waynoka en Cherokee.



Na deze losse supercells is nog een hele lijn met buien ontstaan en ook op deze lijn is het tot tornado's gekomen. Helaas blijkt één ervan door Woodward in NW Oklahoma te zijn getrokken en zoals het nu lijkt zijn daarbij 5 tot 10 doden gevallen.

Om toch niet te dramatisch af te sluiten plaats ik nog een indrukwekkende filmopname van een tornado nabij Salina in Kansas, geschoten door Tim Samaras:

Geen opmerkingen: