zondag 5 mei 2013

#bfutrecht 2013

"Premier Mark Rutte ontstak om 13.00 uur de vrijheidsvlam in Park Transwijk. Het was meteen het startsein voor alle 14 festivals in het land. Thema van Bevrijdingsdag is dit jaar 'Vrijheid spreek je af'. Utrecht is dit jaar gastprovincie voor de Nationale Viering van de Bevrijding."

"Nooit eerder kwamen er zoveel bezoekers naar het gratis bevrijdingsfestival in het Utrechtse Park Transwijk. Het terrein, met plaats voor 18.000 mensen, was om drie uur 's middags al vol. Daarom besloot de organisatie over te gaan op het principe één bezoeker eruit, één erin. "


"Roos Rebergen, beter bekend als Roosbeef, is een Nederlandse zangeres, singer-songwriter en toetseniste. In 2005 won Roosbeef de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer/Songwriter. Tot nu toe verschenen er vier albums, waarvan de laatste drie sterk herkenbaar en Nederlandstalig. Speciaal voor het Bevrijdingsfestival heeft zij in samenwerking met het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) een aantal nummers gecomponeerd."

"Het verhaal van Handsome Poets leest als het welbekende jongensboek. 3FM doopt ze begin 2010 na eerste single Blinded meteen tot Serious Talent. Met tweede single 'Dance (the war is over)' gaat het eind dat jaar nog veel harder: een 3FM Megahit, DWDD en 3FM Serious Talent Award volgen en in 2011 doet de band zestig festivals. 'Dance (the war is over)' vormt op 5 mei de aftrap van het 5 voor 5 moment op alle veertien Bevrijdingsfestivals."

"Ewert & The Two Dragons is een folk-rock band uit Estland. Met een uitverkochte clubtour in 2012 en optredens op o.a. Eurosonic, Indiestad en Lowlands doen ze het erg goed in Nederland. BFU kan een springerig optreden verwachten met folky indiepopliedjes die vergelijkbaar zijn met de nummers van Mumford and Sons."

"Niels Littooij is Nielson. De Dordtenaar werd dan wel niet De Beste Singer-Songwriter van Nederland’, het tv-programma maakte hem wel op slag BN’er en zijn nummer 'Beauty & de Brains' een hit. De Nederlandstalige songwriter wordt geprezen om zijn compleet eigen stijl, energieke show en positieve, eigenwijze sound."

"Een verrassende mix van rock en soul met een vleugje hiphop en funk. Rilan heeft een ongekende drive waardoor de energie en het plezier van het podium afspat. Live wordt hij ook nog eens bijgestaan door zijn band The Bombardiers, een 9-mans formatie met o.a. contrabas en DJ. Geïnspireerd door blues en jazz platen van zijn vader en de protestzangers en klassieke muziek van zijn moeder is deze krachtige groove een welkome aanvulling op de Nederlandse podia en festivals."

"Het Goede Doel is het geesteskind van 'de twee Henken': componist Henk Temming en tekstschrijver Henk Westbroek. De twee maatschappijkritische Utrechters starten de groep in 1979 en breken drie jaar later echt door met de single 'België' en het gelijknamige album. Tot in de jaren negentig rijgen de Henken de hits aaneen waarna het enkele jaren stil is. Nu zijn ze terug en spelen al hun grote hits. Feestje!"

Waar is hier de nooduitgang? Nood-uit-gang!
Na het eten en een gedeelte van het optreden van The New Shining (vorige week ook al gezien), zijn we weer op huis aan gegaan. Helaas kan ik straks het optreden die Mister and Mississippi vanavond na 22 uur gaan geven vanwege nachtendiensten niet bijwonen. Maar wat een voortreffelijke festivaldag was het vandaag!

Geen opmerkingen: