woensdag 29 mei 2013

Citytrip New York City: dag 2

Na een goed ontbijtbuffet in ons hotel, werd het tijd voor een uitgebreide stadswandeling. Nog altijd hingen zware wolken, samenhangend met het reeds gepasseerde warmtefront, als een laag deken over de stad. Af en toe was het zelfs mistig en viel er motregen. De verwachting was dat het in de loop van de dag beter zou worden, dus vol goede moed gingen op pad, met de paraplu in de rugzak.
De eerste wandeling was wandeling nummer 2 uit ons boekje 100% New York. Deze voerde ons vanuit Chinatown langs Little Italy door wijken als Soho, Greenwich Village, West Village naar de Meetpacking District.
Tijdens een koffiepauze op een binnenplaats van een café, brak de zon steeds beter door en uiteindelijk werd het zelfs tamelijk zonnig en warm. Aangezien we ons aan de voet van het zogenaamde High Line Park bevonden, vonden we dit het ideale moment om onze wandeling voort te zetten op deze High Line.
De High Line is een park dat het traject beslaat van een ongebruikte, verhoogde spoorweglijn. De spoorweglijn wordt sinds de jaren '80 niet meer gebruikt en na enkele jaren ontstonden er plannen om van de verlaten spoorweg een park te maken à la de Promenade Plantée in Parijs. Deze plannen culmineerden in het oprichten van de Friends of the High Line. In 2004 stelde het stadsbestuur van New York een bedrag van 50 miljoen dollar beschikbaar. Ook werd er particulier geld ingelegd. In juni 2009 werd de eerste fase van het project, van Gansevoort Street tot 20th Street, afgerond. In juni 2011 werd een bijkomend deel van 20th Street tot West 30th Street ingehuldigd. Daarmee is nu 1,6 kilometer voor voetgangers toegankelijk. Uiteindelijk moet na een derde fase het park 2,33 kilometer lang worden.
Onderweg heb je een fraai zicht over de wijken waardoor de lijn loopt.

Eenmaal aan de andere kant van de High Line, waren we nabij de Hudson rivier en omdat het fraai weer was, besloten we het reeds op voorhand geplande uitje te ondernemen; een cruise rondom Manhattan. Deze hebben we gedaan met de Circle Line Tours.
De boot zat helemaal vol, maar aangezien we graag buiten wilden zitten, zijn we gewoon op het achterdek van het schip gaan zitten. Een gids gaf middels luidsprekers leuke en getailleerde informatie over het geen gezien kon worden en achtergronds- en geschiedenisverhalen. Erg amusant!
Halverwege de twee-en-een-half uur durende tocht betrok de atmosfeer weer iets, maar de zon bleek sterk genoeg om ons beide een indianenkleurtje te geven.
Uit de honderden geschoten foto's is het lastig een beperkte selectie te maken, vandaar deze lange lijst:
Na deze fraaie kennismaking met Manhattan was het ons plan om Manhattan van boven te gaan bekijken. Het was immers mooi weer, weet je wel. En dat wilden we gaan doen vanaf het observatieplateau om de Rockefeller Center toren. Onderweg daar naar toe hebben we nog even gelunched op het kleine terras van Southern Hospitality aan de drukke 9th Avenue.
Daarna kwamen ook nog terecht op Broadway en Times Square. Toevallig vonden er ook nog filmopnamen plaats, maar voor welke film is ons niet duidelijk geworden.
Verder naar Rockefeller...
In januari 1929 kreeg John D. Rockefeller jr. een stuk grond in bezit, gepacht van Columbia University, ter grootte van drie stratenblokken, bedoeld voor zowel de bouw van kantoor- en appartementencomplexen als hotels en de Metropolitan Opera. Na de beurscrash van oktober 1929 werden deze plannen enigszins afgezwakt tot het complex in zijn huidige vorm. Onder leiding van architect Raymond Hood werd de 'stad in de stad' in art deco-stijl opgetrokken met als hoogste gebouw het GE-Building. Ten tijde van de voltooiing was met 6.000 plaatsen de Radio City Music Hall de grootste theaterzaal van de Verenigde Staten. Nog steeds worden door NBC vanaf het Rockefeller Center televisie-uitzendingen verzorgd. In 1988 werd het complex uitgeroepen tot nationaal historisch monument. De GE Building in 259,08 meter hoog en telt 70 verdiepingen. Het torengebouw is door The Associated Architects in Art Deco-stijl ontworpen en is bekleed met kalksteen. Het gebouw telt 60 liften. Op het dak van het gebouw bevindt zich het uitkijkpunt Top of the Rock. Het uitkijkpunt werd in mei 1986 gesloten en op 1 november 2005 heropend.
En ons doel was dus Top of the Rock!
Na deze duizelingwekkende ervaring, gingen we even relaxen in het nabij gelegen Bryant Park.
Om vervolgens na het invallen van de duisternis Times Square nogmaals te bezoeken. Wat een poppenkast!
Daarna hebben we de metro terug naar Chinatown genomen om aldaar het late avondmaal te nuttigen en opnieuw was de oosterse keuken van prima kwaliteit!
Chinatown is zeker in het donker een niet echt uitnodigende omgeving (veel ratten gezien ook), maar we hebben ons altijd op ons gemak gevoeld.
Als dagafsluiter nog een laatste blik uit ons hotelraam,
en daarna vielen we na een zeer actieve dag van 15 uren weer in een diepe slaap. Ooh nee, eerst even het nieuws kijken over die verwoestende tornado in Oklahoma...

Geen opmerkingen: