dinsdag 29 maart 2011

Lepus europaeus junior in nood

"De haas krijgt meestal één tot drie, maximaal vier worpen per jaar. De haas kent "superfoetatie": het vrouwtje kan nog tijdens de dracht, vier dagen voor de worp, weer gedekt worden. Na een draagtijd van 41 tot 44 dagen worden gemiddeld twee tot vijf jongen geboren (minimaal één, maximaal zes), in een vers leger, droog en tegen de wind beschut tussen hoog gras of onder het struikgewas. Per jaar werpt een geslachtsrijpe moerhaas gemiddeld tien à elf jongen. Worpen die vroeg of laat in het jaar plaatsvinden zijn meestal kleiner."

Mijn lieftallige Myra plaatste gisteren op deze blog de reactie "Wat een lieve poesjes!" Maar één van deze lieve poesjes heeft afgelopen nacht een jong haasje gevangen. Het beestje lag vanochtend vroeg in de kou te spartelen voor de deur. Ogenschijnlijk had het geen uiterlijke verwondingen, maar de kans op inwendige verwondingen was natuurlijk groot. Mogelijk was er zelfs schade aan het zenuwstelsel en/of de ledematen.
Hoe het ook zij; zowel Myra als ik hadden de ballen niet om het haasje de genadeklap te geven. Dus ik heb hem opgepakt bij zijn nekvel (luid gepiep!) en binnenshuis in een handdoekje in de zon gelegd. Daar kwam het al snel tot rust:

Na circa 8 uren krabbelde het verder op, al ging voortbewegen nog moeizaam;

Aangezien hazen houden verboden en enorm lastig is, besloot ik een plekje buiten voor hem te zoeken om verder aan te sterken. Hopelijk komen hier niet direct katten, want anders zal hij de nacht niet levend eindigen.
Ik schat in dat hij op z'n minst 1 week oud is en dan schijnen ze zelf ook al wat voedsel kunnen bemachtigen. Moedermelk zal hij waarschijnlijk wel moeten ontberen...

Beter nieuws dan; de jonge muisjes zijn gevlogen! Ik heb het oude nest verwijderd en de hele schuur weer schoongemaakt. De muisjes hebben zich te goed gedaan aan vogelvoer opgeslagen in een doos.

En what a difference a week makes! tijdens de afgelopen week is onze prunus (sierkers) geexplodeerd tot een wit/roze wolk. Prachtig, maar de regen die voor de komende dagen op het programma staat, zal er wel snel een einde aan maken. Daarom maar even vastgelegd:


1 opmerking:

Ben zei

Wat een (dieren)avonturen aldaar! De tuin knalt er nu echt mooi uit.