dinsdag 29 november 2011

Bloeiende vingerplant

De vingerplant (Fatsia japonica) is een groenblijvende plant uit de klimopfamilie en afkomstig uit het zuiden van Japan. De grote, donkergroene bladeren hebben acht lobben en daaraan dankt de plant zijn naam: 'Fatsi' is een oude Japanse benaming voor acht.
In Europa wordt de vingerplant vooral als kamerplant of soms als kuipplant gehouden, maar op een beschutte plek in Nederland is de plant behoorlijk winterhard en kan uiteindelijk zelfs 3 tot 6 m hoog worden. Tijdens vorst verslappen de bladstelen en lijkt de plant levenloos, maar bij intredende dooi gaan de bladeren weer fier overeind staan.
Het exemplaar in onze tuin heeft het pittige winterweer van december 2010 vol glans doorstaan en heeft deze herfst zijn eerste bloemscherm aangemaakt. Afgelopen week zijn de bloemetjes opengegaan:


Verder is de tuin nog altijd opvallend groen.

Precies een jaar geleden viel de winter in en was het gedaan met de Canna's en andere (sub)tropische flora. Momenteel staan echter de winterbloeiers (winterjasmijn) al in bloei, tezamen met opkomende voorjaarsbollen en naast zomerbloeiers als de klokjesbloemen en Cosmos, alsook een enkele paddenstoel.
Vier seizoenen in één qua flora dus!

Voor de liefhebbers van cinema; afgelopen weekeinde hebben Myra en ik twee films bekeken in de bioscoop. Beide zijn aanbevelenswaardig!
Hieronder de trailers:


De laatste keken we trouwens in een alleraardigst, kleine filmzaal van het Louis Hartloper Complex (zaal 4 voor de kenners).

Geen opmerkingen: