zaterdag 3 maart 2012

Opnieuw tornadorijk jaar verwacht in VS

Na de twee dodelijke tornado-uitbraken van afgelopen week, lijkt bovenstaande natuurlijk een inkoppertje, maar het seizoen is nog maar net begonnen.
Na een bijna-record aantal tornado's in 2011, worden o.a. door AccuWeather ook dit jaar meer tornado's dan normaal verwacht.
Vorig jaar zijn er 1709 tornado's gerapporteerd, niet veel minder dan het ​​record van 1817 tornado's in 2004. Ter vergelijking: het gemiddelde aantal tornado's van de afgelopen tien jaar is ongeveer 1300.
Vorig jaar geldt bovendien als het vierde meest dodelijke tornadojaar ooit in de Verenigde Staten.
In 2011 was er sprake van een zeer sterke La Niña, een fenomeen waarbij de zeeoppervlaktetemperatuur in de centrale en oostelijke Stille Oceaan rond de evenaar lager zijn dan normaal. Als gevolg daarvan ontstond een sterke straalstroom die een belangrijke voorwaarde vormt voor het ontstaan van zwaar weer.
La Niña was tijdens de afgelopen winter echter al veel zwakker dan tijdens de vorige winter en die afzwakking lijkt door te zetten. Het water van de equatoriale Stille Oceaan lijkt de komende maanden verder op te opwarmen en de verwachting is dat de El Niño / La Niña Southern Oscillation (ENSO) in april neutraal zal zijn.
Het water van de Golf van Mexico is echter warmer dan normaal en dit lijkt de kans op zwaar weer dit jaar te doen toenemen. Met zuidelijke winden zal er voldoende toevoer van warme en vochtige lucht zijn, de ideale brandstof voor zware onweersbuien.
Combineer dat met onstabiliteit en de invloed van de straalstroom en er zullen potente onweersbuien ontstaan.

Meer informatie op de site van AccuWeather.com

1 opmerking:

Roald zei

Nog 2 maandjes wachten en dan zijn jullie aan de beurt met hopelijk veel tornado's en geen slachtoffers!

Grt Roald