vrijdag 2 maart 2012

Winter in maart

Terwijl het kwik hier momenteel dankzij een steeds sterker wordend lentezonnetje dicht bij de 15 graden uitkomt, is het in het noorden van het land grijs en kil met lokaal maxima onder 5 graden. Afgelopen nacht heeft het daar plaatselijk zelfs gevroren.
Licht winters weer dus, maar nog niets vergeleken met de sneeuw die noord Nederland op 2 maart 2005 verlamde. Op een aantal plaatsen is die dag een sneeuwdek van meer dan een halve meter tot stand gekomen, zo ook bij mijn familie:

Misschien wel nog extremer was de beruchte ijzelramp van precies 25 jaar geleden. Ik kan me die dag nog goed heugen; vooral ook omdat de weg tussen mijn woonplaats en Assen destijds het 20 uur journaal van de NOS haalde.
Uit het KNMI archief:
"Met name het zuidwesten van Groningen, Oost-Friesland en Drenthe kregen op 2 maart in achttien uur zo'n 25 tot 35 mm regen bij temperaturen onder nul en wind.
Wegen waren onbegaanbaar en de ravage onder het bomenbestand en hoogspanningskabels was enorm. Ook in de dierenwereld speelden zich dramatische taferelen af: veel dieren werden in hun slaap overvallen door de ijzel en veranderden in ijsklompen. Veel dieren vonden de dood, ook omdat het voedsel lange tijd onbereikbaar was voor ze."

Geen opmerkingen: