vrijdag 22 juni 2012

Fraaie whale's mouth

Gisteravond trok een redelijk imposante buienlijn van zuidwest naar noordoost over het land. Met name in delen van Zeeland en Zuid-Holland heeft dit zware windstoten opgeleverd, terwijl juist in midden Nederland de meeste regen opgevangen werd. Ook heeft de bliksem her en der voor schade gezorgd, zoals bijvoorbeeld in Nieuwegein.
Verder viel het allemaal erg mee en kwam de media na een door henzelf opgewekte hype tot de conclusie dat er gewoon een flinke buienlijn over delen van het land getrokken is.

Op bovenstaand radarbeeld is een behoorlijke knik in de buienlijn zichtbaar, waarbij het noordwestelijke deel naar ONO trok en het oostelijke deel naar het noorden. Met name voor het deel dat over Zuid-Holland trok, is een fraaie shelf cloud ontstaan. Helaas heb ik deze vanaf het werk in Soest gemist, wel zag ik de achterkant van deze voorste bregenzing en daar was een bijzonder goed ontwikkelde whale's mouth te zien:
De shelf cloud was ook goed ontwikkeld,zoals op de foto hieronder te zien is (gemaakt door Wim uit Oudewater):

In de buurt van Aalsmeer is waarschijnlijk een windhoos/tornado actief geweest, zoals te zien is op de website van RTV Noord-Holland.

Geen opmerkingen: