Bijna exact een jaar nadat Pukkelpop in België getroffen werd door een noodlottige microburst, was het gisteren raak op het Dicky Woodstock festival in het Overijsselse Steenwijkerwold.
Op Youtube staan reeds beelden van het fenomeen (opname door NatasCm):
De bui die de ellende veroorzaakte, bleek een lang levend systeem te zijn die in de vroege avond langs de westkust naar het noorden trok, om vervolgens over Noord-Holland en het Markermeer/IJsselmeer naar Friesland en de Noordoostpolder af te buigen. Steenwijkerwold kreeg vervolgens met de zuidoostzijde van dit complex te maken en juist aan deze zijde vond aangroei en activering plaats.
Hier de radaranimatie tijdens het passeren van de bui bij Steenwijkerwold:
Vlak voordat het festivalterrein werd getroffen, werd op het KNMI-station Marknesse, in de Noordoospolder, een behoorlijke windstoot van zo'n 65 km/uur (40 knopen) geregistreerd:
Dit was pas de eerste aanwijzing op een officieel waarneemstation, dat deze bui in staat was om zware windstoten te produceren. Ook waren er nog vrijwel geen meldingen van hagel.
De windsnelheden zullen in Steenwijkerwold ongetwijfeld hoger geweest zijn dan 100 km/uur en iets dergelijks was in de atmosferische situatie van gisteren niet echt voor de hand liggend. Het is duidelijk dat dit langlevende buiensysteem (dergelijk systeem creëert vaak zijn eigen omgevingswinden) tot meer in staat was dan je op basis van de beschikbare atmosferische data zou verwachten. Een downburst is van te voren niet makkelijk te verwachten, laat staan één die alleen op kleine schaal optreedt. Onderzoek ter plaatse zou moeten uitwijzen of er op grote schaal windschade is aangericht, of alleen zeer lokaal. In dat laatste geval is er dus sprake geweest van een microburst. Hopelijk krijgt ons land ooit de beschikking over de gemeten winddata die met doppler radars gemeten kan worden! Met die data zouden we deze buiencel eventueel ook kunnen classificeren als supercell, maar dat is nu eigenlijk niet mogelijk.
Opnieuw een noodlottig toeval dat dit systeem precies over een festivalterrein trok, al valt het met aantal slachtoffers gelukkig enorm mee.
Toevallig hadden ook delen van de VS gisteren te maken met zwaar onweer en daardoor is in Chicago het Lollapalooza festival afgelast. Een zware onweersbui trok vanuit het westen in de richting van Chicago. Ook daar in de buurt werd vrijwel exact een jaar geleden een festival door noodweer getroffen met doden tot gevolg; de Indiana State Fair.
Desondanks waren er in Chicago gisteren veel mensen die het maar niet konden begrijpen dat het festival werd afgelast.
Buitenfestivals en zomerse onweersbuien; duidelijk geen goede combinatie!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten