Een omvangrijk lagedrukgebied, met de hoofdkern boven de Britse Eilanden, zorgde in ons land al meerdere dagen op rij voor een zuidzuidwestelijke stroming met de aanvoer van getransformeerde maritiem polaire lucht. Deze luchtsoort was dermate onstabiel, dat er niet al te veel opwarming nodig bleek voor de formatie van buiensystemen. Ondanks de afwezigheid van sterke bovenluchtwinden, bleken deze buien vaak behoorlijk pittig met onweer, hagel en veel regen. Sommige langlevende buien lieten zelfs tekenen van rotatie zien en soms kwam het tot wall clouds.
Een dergelijk actief buiencomplex passeerde gisteren in de namiddag de omgeving Rotterdam om vervolgens verder naar het NNO te trekken. Aan de oostzijde vond echter geleidelijke aangroei plaats en daardoor kwam het dat het op mijn werk in Soest ook nog tot een actieve bui kwam. De radar deed eerst vermoeden dat de bui ten westen zou passeren:
Onder de verse aangroei die over Soest ging trekken, was een turbulente wolkenbasis zichtbaar en daarin was bij tijd en wijle enige rotatie zichtbaar. Erg geconcentreerd was het niet, dus je zou niet direct hoosverschijnselen verwachten, maar het zag er zeker wel interessant en verdacht uit. Hier een fotoreeks:
Nog enkele panorama-opnamen:
Een filmpje van de uitzakking:
Aangezien slechts het uiteinde van de bui ons passeerde viel het met de wind en neerslag wel mee:
Nadat deze bui eerder in Rotterdam al voor wateroverlast zorgde, kwam het nu ook in Hilversum en Baarn tot ondergelopen straten en in Spakenburg viel vrij veel hagel. Onder andere in Oudewater en delen van Utrecht kwam het tot windschade, maar mijn tuintje lijkt er nog redelijk florissant bij te staan...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten