zondag 2 juni 2013

Citytrip New York City: dag 5

De weerberichten voorspelden weinig goeds voor vandaag. Een naderend koufront zou gaan zorgen voor zware buien met onweer en kans op overstromingen. De ochtend begon gelukkig nog lekker warm met temperaturen rond 27°C en ook liet de zon zich soms nog zien. Het zicht was goed, dit was dus één van onze laatste kansen om vanaf een hoog punt een mooi uitzicht over de stad te hebben.
Na het ontbijt namen we drukke metro in spits naar midtown,
en eenmaal weer boven de grond zagen we hem al staan; ons doel van de dag, het Empire State Building!
Het Empire State Building is met 381 meter de op een na hoogste wolkenkrabber in New York en staat vierde op de lijst van hoogste gebouwen van de Verenigde Staten. De naam van het gebouw, dat op de kruising van West 34th Street en Fifth Avenue staat, komt van de bijnaam van de staat New York: The Empire State. Het gebouw was van 1931 tot de bouw van de Twin Towers van het World Trade Center in 1971 het hoogste ter wereld. Na de verwoesting van het World Trade Center als gevolg van de aanslagen op 11 september 2001, was het Empire State Building weer het hoogste gebouw in New York. Dat bleef zo tot op 30 april 2012 het nog in aanbouw zijnde One World Trade Center deze positie overnam. Door de American Society of Civil Engineers werd de wolkenkrabber uitgeroepen tot een van de zeven moderne wereldwonderen.
En aangezien uitzichtfoto's zelden vervelen, plaats ik maar weer een hele verzameling:
We hadden ook fraai zicht op het observatiedak op de GE Rockefeller toren; Top of the Rock:
Na dit avontuur op hoogte hebben we weer een wandeling gedaan uit ons 100% boekje, het was immers nog prima weer. Deze wandeling voerde ons door de welgestelde buurt Upper East Side. Upper East Side geldt als de voornaamste wijk van New York en heeft als bijnaam het Silk Stocking District (zijden kousendistrict). Vooral aan de westelijke zijde bij Central Park staan veel elegante stadshuizen. In noordelijke en oostelijke richting is het meer een gewone stadswijk voor de middenklasse. Upper East Side staat bekend om de hoge prijzen van het onroerende goed. Enkele van de duurste huizen van de VS staan in deze wijk. De Rockefeller University en het prestigieuze Hunter College zijn in Upper East Side gevestigd.
De wandeling voerde ons vooral over Park Avenue, Madison Avenue en 5th Avenue.
Ondertussen zag ik de stapelwolken steeds verder opborrelen en uiteindelijk kregen we ook een paar schampschotjes van buien te verwerken. Uiteindelijk kwamen we voor de lunch terecht in de Lexington Candy Shop. Een klassieke diner in jaren 50-stijl met prima eten!
Daarna verder langs de Museum Mile,
het Central Park weer in:
Maar het goede weer kon niet blijven. Vanuit het zuiden naderde een lage wolkenbasis en ook hoorden we het al wat rommelen. Uiteindelijk verdwenen de wolkenkrabbers uit het zicht en barstte er een lekkere bui los. We waren al voornemens om bij regen ons heil in een bioscoop te zoeken, maar deze bleek niet snel te bereiken en we hebben onderweg er naar toe veel moeten schuilen, aangezien onze enige regenbescherming, de paraplu, niet toereikend bleek.
Maar uiteindelijk bereiken we de bioscoop, Lincoln Plaza Cinemas. Hier hebben we de film, The Iceman gezien. Een (waargebeurd) verhaal over het leven van een seriemoordenaar in het maffia milieu van New York en omgeving. Ik heb me uitermate vermaakt met deze film!
Eenmaal weer buiten was de regen afgenomen, maar was het wel 10 tot 15 graden kouder geworden. We zijn teruggegaan naar "onze wijk" en kwamen uiteindelijk in het uitgaansgebied van de Bowery terecht en hebben het diner genuttigd in Venezuelaans restaurant Guayoyo. Was OK!
Na het eten was het buiten echt droog geworden, maar onze schoenen waren nog altijd behoorlijk sponsig...

Geen opmerkingen: