maandag 10 februari 2014

American Hustle


Het was weer even geleden dat ik een bezoek aan de bioscoop gebracht had en na het zien van The Wolf of Wall Street had de film American Hustle al een tijdje mijn aandacht. De trailer beloofde veel en het feit dat de film de ene na de andere prijs wint of er voor genomineerd wordt, zegt ook wel iets natuurlijk.
Op de fiets onderweg naar de bioscoop kwam ik nog even een fraai voorjaarstafereel tegen, al is dit wel een erg vroeg bloeiende prunus soort:

En hier mijn doel van de dag; het Louis Hartlooper Complex:

En dit is dan in het kort het verhaal van de film:
"Irving Rosenfeld en Sydney Prosser zijn een stel oplichters die goede zaken doen met hun duistere zaakjes. Tot ze op een dag in de val worden gelokt door FBI-agent Richie DiMaso. Richie biedt de oplichters een deal aan: ze kunnen hem helpen om grotere vissen te vangen, in ruil voor hun vrijheid. Voor Irving en Sydney zit er weinig anders op dan meegaan met Richies plan, maar al snel raken de drie verstrikt in een steeds grotere warboel van corrupte politici, maffiabazen, Arabische sjeiks, effectenhandelaren en bemoeizuchtige vrouwen."
American Hustle is losjes gebaseerd op een waargebeurde FBI-operatie: ‘some of this actually happened’ staat er op de credits.
Het is een vrij lange zit, ruim twee uren, en op sommige momenten in de film is dat ook wel een beetje te voelen. En ook al wordt de film ietwat vanuit het perspectief van de hoofdpersoon gebracht, je kan je zelden echt in hem verplaatsen en erg veel sympathie is er ook niet voor de overige karakters. Toch valt er ook genoeg te genieten: de voltallige sterrencast acteert goed, maar met name Christian Bale, Amy Adams en Jennifer Lawrence zijn uitstekend op dreef. Ook waren er leuke bijrolletjes van Louis C.K. en Robert De Niro. Als kijker is het overigens te adviseren je aandacht erbij te houden, want het plot zit propvol intriges, dubbelspel en verraad.
Een echte klassieker kan ik het nu nog niet noemen. Het niveau van bijvoorbeeld Pulp Fiction of The Big Lebowski wordt niet gehaald. Grootste hoogtepunten: de jaren 70 sferen en vooral de seventies soundtrack; heerlijk!
Hier kan je een deel van de soundtrack terugluisteren:
Overzicht van veel recensies van American Hustle

Geen opmerkingen: