dinsdag 11 februari 2014

Zonnebaden in februari

Dat we momenteel een zachte winter meemaken, zal de meeste van jullie niet vreemd in de oren klinken. Grote delen van West-Europa krijgen de ene na de andere depressie te verwerken en dat levert soms verwoestende golven en vooral op de Britse Eilanden ook grote neerslaghoeveelheden op. In ons land valt het met de hoeveelheid regen eigenlijk wel mee, al is het zeker niet droog te noemen.
In de klimaatboekjes leerden we vroeger al dat ons zeeklimaat wordt veroorzaakt door de overheersende zuidwestelijke winden. En vanuit die hoek blaast de wind de afgelopen weken/maanden vrijwel continue. Toch zijn de depressies die de zuidwester veroorzaken dit seizoen vele malen actiever dan gemiddeld genomen het geval is. Het KNMI omschrijft het als volgt: Opvallend is de zeer lage luchtdruk in de kern van de depressies die het zeegebied ten noordwesten van Schotland aandoen. Zo’n hardnekkig drukpatroon komt weinig voor. Uit een statistische analyse door het KNMI blijkt dat zo’n laag dagelijks gemiddelde van de luchtdruk deze winter in dat gebied minder dan eens in de honderd jaar voorkomt.
Dat maakt deze winter dus bijzonder. Ook het feit dat er te De Bilt nog enkel etmaal met een gemiddelde negatieve temperatuur is geweest, is sinds het begin van de metingen niet eerder gebeurt. Nu zou dat de komende 6 weken nog wel kunnen gebeuren, maar de kans daarop neemt wel steeds verder af. Ook het aantal vorstdagen is tijdens een winter nog nooit zo laag geweest als dit jaar, maar ook dat zou nog kunnen veranderen.
Opvallend is echter dat het wisselvallige weer ook meer zonneschijn dan gemiddeld oplevert. De maand december was toch wel bijzonder zonnig, januari iets zonniger dan normaal en ook in februari heeft de zon zich al geregeld laten zien. Zo ook vandaag, tussen twee storingen in. En dat nodigt toch wel uit om even wat vitamine D aan te maken. Nu ga ik niet direct met een tanga de tuin in, maar met een open raam was het toch ook wel genieten:

Toch hield het zonnige weer vandaag niet lang aan, want de volgende depressie nadert alweer met rasse schreden:

De rest van de week wordt de hoofdrol in de atmosfeer opnieuw opgeeist door diepe depressies die delen van Europa onderdompelen in een waterballet met stormwinden. Het einde aan de overstromingen op de Britse Eilanden lijkt daarmee nog lang niet in zicht. Ook het zachte weer in onze omgeving zal niet verdwijnen (komende zaterdag 10 tot 15°C?), helaas vaak met regen en veel wind.
Dat doet verlangen naar een weersituatie die de meest recente uitdraai van het GFS atmosfeermodel voor het einde van de maand voorziet. Nee, geen winter, maar écht LENTE:

Aan bovenstaande kaart kunnen helaas geen zekerheden gekoppeld worden.

1 opmerking:

Me zei

Charming!! ;-)