dinsdag 11 maart 2014

Een nieuwe lente en een nieuw geluid

Zoals wijlen Herman Gorter het al zo treffend verwoorde in zijn gedicht "Mei" uit 1889, brengt het voorjaar zo haar eigen geluiden. Eén van die geluiden wordt bij ons in de buurt voortgebracht door ons stelletje huis-spreeuwen. Deze nestelen elk jaar onder de dakpan van onze overburen en zoals ik een tweetal jaar geleden al eens op de blog heb geplaatst, zijn deze spreeuwen meesters in de akoestische mimicri. Hieronder een recente opname met mijn nieuwe camera, maar helaas waren er nog teveel omgevingsgeluiden. Later mogelijk dus meer.

Wat zijn het toch wonderschone vogels!

Helaas gaat het niet zo goed meer met de spreeuw. Daarom is 2014 uitgeroepen tot het "Jaar van de Spreeuw".
Al behoort de Spreeuw tot de meest algemene soorten ter wereld, in Nederland neemt de soort sterk in aantal af. De precieze oorzaken van de achteruitgang zijn nog niet bekend. Mede daarom hebben Sovon en Vogelbescherming 2014 uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw.
De spreeuwenstand gaat vanaf eind jaren zeventig achteruit. Over de periode 1984-2012 is de broedpopulatie in Nederland zelfs met gemiddeld 4% per jaar afgenomen. Daardoor resteert momenteel minder dan 40% van de populatie van medio jaren tachtig. In de laatste tien jaar is de negatieve trend wat afgezwakt, maar bedraagt nog steeds meer dan 2% per jaar.
We weten nog maar weinig over de oorzaken die aan de achteruitgang ten grondslag liggen. Feit is wel dat het ook in omringende landen slecht gaat met de Spreeuw. Op Europees niveau is de soort in de periode 1980-2011 met 52% afgenomen, en ten opzichte van 1990 met 6%.

Overig vogelnieuws:
Ons nestkastje lijkt te worden bezet door een paartje pimpelmezen. Over mooie vogels gesproken!

Leuk huh?
Overige lenteplaatjes; zelfs de Skimmia bloeit al!

1 opmerking:

Myra zei

Mooie foto's! Vooral van die vogels.