zaterdag 1 maart 2014

Eerste dag van de meteorologische lente 2014

Op 1 maart begint de zogenaamde meteorologische lente. Zoals wel eerder aangegeven op deze blog heeft dat een weinig meteorologische reden, maar klimatologen vergelijken nu eenmaal makkelijker hele maanden met elkaar.
Hoe dan ook, het is gebruikelijk om bij aanvang van een nieuwe maand/seizoen terug te kijken op het vorige.
Laten we beginnen met de sprokkelmaand: de noodzaak tot sprokkelen was niet bepaald hoog.
Het KNMI te De Bilt omschrijft als volgt:
Februari 2014: Zeer zacht, vrij zonnig en normale hoeveelheid neerslag. Wintermaand zonder vorst en sneeuw.
Februari was de derde zeer zachte wintermaand. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ca. 6,5 °C tegen 3,3 °C eindigt de maand op de vierde plaats in de rij van zachtste februarimaanden sinds 1901. Op de eerste plaats staat februari 1990 met een gemiddelde temperatuur van 7,6 °C. Februari was een vrij zonnige maand met gemiddeld over het land ca. 100 zonuren tegen 85 uren normaal. Gemiddeld over het land viel er ca. 56 mm neerslag, vrijwel gelijk aan het langjarige gemiddelde van 55 mm. Vorig jaar februari was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 1,7 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 78 en de neerslagsom 48 mm.
Werd te De Bilt nog een hele nipte vorstdag geregistreerd, zo "koud" is het in ons tuintje niet geweest. Verder is hier 71,3 mm regen geregistreerd, waarvan een groot deel is gevallen op 7 februari.


Dan het winterseizoen 2013/2014, kortweg winter '14.
Het KNMI concludeert aan de hand van de waarnemingen het volgende:
Winter 2013-2014: Uitzonderlijk zacht, zonnig en aan de droge kant.
Nauwelijks vorst en sneeuw in wisselvallige, winderige winter. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ca. 6,0 °C tegen 3,4 °C normaal, eindigt de winter samen met die van 1990 op een gedeelde tweede plaats in de rij van zachtste winters sinds 1706. Op de eerste plaats staat de winter van 2006-2007 met een gemiddelde van 6,5 °C. In het grootste deel van ons land ontbrak het compleet aan winters weer, of sneeuw en vorst.
Alle drie de afzonderlijke wintermaanden eindigden in de top tien van zachtste maanden in ruim een eeuw. December eindigde op een zesde plaats, januari op een gedeelde achtste plaats en februari op een vierde plaats.
Door het aanhoudend zachte weer is het koudegetal deze winter nog steeds nul. In ruim een eeuw is dat nooit eerder voorgekomen. Tot nu toe had de winter van 1989-1990 met 1,9 het laagste koudegetal. Het getal, een maat voor de hoeveelheid vorst, wordt verkregen door alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt in het tijdvak van 1 november tot en met 31 maart te sommeren met weglating van het minteken.
Met gemiddeld over het land ca. 250 zonuren tegen normaal 196 was de winter zonnig. Vooral in de donkere decembermaand was de zon veel te zien, gemiddeld over het land 80 uren tegen 49 normaal.
De winter was aan de droge kant met landelijk gemiddeld ca. 187 mm tegen 208 mm normaal.
Vorig jaar winter was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 2,9 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 175 en de neerslagsom 254 mm.


Dat de winter zeer zacht is verlopen met geregeld veel wind zal de meeste mensen duidelijk zijn. Maar dat dit is samengegaan met veel meer zonneschijnuren dan normaal en een lagere neerslaghoeveelheid is tamelijk bijzonder te noemen.
Hieronder de data van onze sensoren. Over de drie wintermaanden heb ik 202 mm kunnen aftappen en is het tijdens 6 etmalen tot lichte vorst gekomen.

Persoonlijk vond ik het een prima seizoen, vooral vanwege de frequente zonneschijn en aangename temperaturen en meteorologisch gezien vanwege de vele dynamiek. Wel was de wind vaak te nadrukkelijk aanwezig en had het ook best iets vaker mogen sneeuwen. Ik heb op slechts 1 dag sneeuw en een zeer dun dekje kunnen waarnemen.

Geen opmerkingen: