vrijdag 15 juli 2011

De zomerkrach

Het is er dan toch van gekomen; sommige plaatsen hebben meer dan 100mm regen opgevangen en langs de kust heeft geruime tijd een stormachtige wind gestaan. Boven land was het ook bepaald niet windstil, behalve dan in de kern van de zomerdepressie, boven Noord-Nederland:

Hier in Utrecht stond een groot deel van de donderdag een vlagerige wind die in combinatie met de intensieve regenval de tuinflora te lijf ging. Gelukkig heb ik in de ochtend de rode schijnbanaan in de schuur gezet, anders had deze bananenschräderwind er korte metten meegemaakt.
Verder draaide (no pun intended) het dus vooral om regen:

Mijn regenmeter heeft sinds dinsdagavond ongeveer 65mm gemeten, maar in delen van Zuid-Holland en op de Veluwe is zelfs >110mm gevallen.

Ach, de droogte is nu op de meeste plaatsen wel verlicht. Alleen het zuidoosten, daar is het ook deze keer weer meegevallen met de neerslag.


Verder was het opvallend kil; voor het midden van het land hebben 13 en 14 juli zelfs een dagrecord qua laagste maximumtemperatuur sinds het begin van de metingen opgeleverd. En wat kan je dan beter doen op zulke dagen, dan lekker een warm kleedje op een droge plaats opzoeken...

Vandaag even een atmosferische adempauze, eindelijk fietsen, maar de rest van de maand laat waarschijnlijk stabiel weer toe. Augustus 2011, dat moet dé zomermaand gaan worden!

Geen opmerkingen: