vrijdag 1 juli 2011

Den Bosch of 's-Hertogenbosch

Men denkt vaak dat de lange namen ouder zijn, maar het tegendeel is waar: Den Bosch is ouder dan 's-Hertogenbosch.
De enige officiële naam is echter 's-Hertogenbosch. Ook in andere talen wordt 's-Hertogenbosch met de lange naam aangeduid: Bois-le-Duc in het Frans, Boscoducale in het Italiaans, Bolduque in het Spaans en Herzogenbusch in het Duits. De Latijnse naam is Silva Ducis of Buscum Ducis.
Het Genootschap ter bevordering van het gebruik van de naam 's-Hertogenbosch probeert het gebruik van de officiële naam te bevorderen.

De naam geeft wel eens problemen met alfabetische ordening en met computers. Zo moest men vroeger in de reisplanner van NS de naam als Hertogenbosch opgeven - 's-Hertogenbosch werd door de website niet begrepen en zelfs veranderd in Heerhugowaard.

Vandaar dat we gisteren maar met de auto zijn gegaan! :)
Na geparkeerd te hebben op het transferium (slechts €2 per dag) werden we met een bus naar het stadshart gebracht. Aldaar hebben we direct een terrasje gevonden voor een lunch onder de Sint-Janskathedraal:


Daarna moesten de calorieën er weer af; tijd voor een stadswandeling door het historische centrum, maar ook door de nieuwe wijk Paleiskwartier met aansluitend een bezoek aan het Stedelijk Museum.












Als afsluiting moesten we natuurlijk bij de bakker een paar Bossche bollen kopen en die hebben we mee naar huis genomen.

Gisteravond zijn we nog het centrum van Utrecht ingegaan om lekker te eten. We zijn uiteindelijk beland op het Oudkerkhof, de P.C. Hooftstraat van Utrecht. Het Oudkerkhof ligt in de binnenstad op één van de oudst bewoonde plaatsen van de stad. Opvallend is het hoogteverschil in de straat. De kant van de Domstraat ligt 1,5 meter hoger dan de kant van de Stadshuisbrug. Het is een winkelstraat waar zich veel chique winkels bevinden. De slogan om het winkelend publiek naar de straat te lokken is opvallend: "Oudkerkhof, jong en springlevend".
We konden nog net zitten op het kleine terras van club/restaurant Havana en het eten was er voortreffelijk!

Geen opmerkingen: