woensdag 27 juli 2011

Even neuzen in Zuid-Holland

De fietstocht van vandaag verliep onder zware bewolking en ook heb ik me nog door een enkele bui moeten ploeteren, maar de wind stelde weinig voor en dankzij de hoge luchtvochtigheid was de 19°C nog best aangenaam. Het doel van de reis was het Zuid-Hollandse Nieuwerbrug en om daar te komen ben ik via Linschoten en Waarder gegaan:

Nieuwerbrug is op zich best de moeite van een bezoekje waard. Geschiedenisles:
"Nieuwerbrug is een dorp in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en telt ongeveer 1800 inwoners. Het ligt aan de Oude Rijn en aan de Dubbele Wiericke.
Nieuwerbrug is gesticht in 1651 met een brug tussen Bodegraven en Woerden. Dit was een belangrijke brug voor de handel tussen deze twee steden.
Nieuwerbrug heeft de enige tolbrug van Nederland. Deze wordt met de hand omhoog en naar beneden gehaald.
Nieuwerbrug had het kleinste museum van Nederland, namelijk de Eeuwfeesttoren. Er mogen maximaal 2 a 3 mensen tegelijk in en het staat naast de tolbrug. De toren is gebouwd 100 jaar nadat Napoleon weg was uit Nederland. Dat moest toen een groot feest worden maar door de Eerste Wereldoorlog ging dat feest niet door. Om met dit geld dat de Nieuwerbruggers bij elkaar hadden gelegd toch nog wat goeds te doen, werd de toren gebouwd."


Als fietser heb ik overigens geen tol hoeven betalen.
Ook de reis langs Woerden bracht nog een bijzonder fenomeen; een trekpontje over de Grecht/Greft: "Iets ten noorden van de aansluiting met de Oude Rijn is er een klein pontje over de Grecht, voor fietsers en voetgangers. De pont, die met de hand bediend moet worden door degene die oversteek maakt, verbindt 's-Gravesloot met de Zegveldse Uitweg, in het noordwesten van Woerden"
Excuses voor de brakke foto, het was een inspannende bezigheid..:

De uiteindelijk verreden route:

Geen opmerkingen: