zaterdag 14 juli 2012

Een avondje met John Fogerty

Gisteravond ben ik met Ewoud en de familie Faber naar Amsterdam gereden om het concert van John Fogerty bij te wonen. Opnieuw naar de Ziggo Dome dus, mijn derde concert aldaar in 3 weken tijd!
De naam John Fogerty zal niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen, maar hij is de oprichter, song writer, zanger en gitarist van één der grootste bands uit de Amerikaanse rock geschiedenis: Creedence Clearwater Revival (ook wel CCR of Creedance genoemd).
Hij zit al ruim 45 jaren in het vak (is ondertussen 67 jaren oud), al heeft hij zich na het uiteenvallen van Creedance in 1972 tot 1985 buiten de media gehouden. Vanwege allerlei vervelende rechtzaken aangaande royalties/rechten heeft hij tot 1997 geweigerd om oude CCR nummers te spelen. In die periode bracht hij wel aan aantal solo-albums uit.
Maar ondertussen speelt hij gewoon weer de Creedence zoals veel mensen die kennen en dat staat garant voor een feestje! Zo ook gisteravond; 75% van de gespeelde nummers bleek het oude CCR-werk en dat viel uitermate goed bij het publiek in de bij lange na niet uitverkochte Ziggo Dome (2de ring vrijwel leeg en donker). Ewoud en ik hadden staanplaatsen, vrij dicht bij het podium en daarmee ook direct onder de grote speakers. En dat kwam de geluidsbeleving niet helemaal ten goede, want het geluid in de Ziggo Dome is nogal luid. Stop daarbij een band met 5 gitaren en er komt een ware orkaan van geluid op je trommelvliezen te staan...
John komt nog erg fit over, rennend met gitaar van de ene kant van het podium naar de andere kant en af en toe de armpjes de lucht in. Hij is op leeftijd, dus zijn stem is niet meer wat het ooit geweest is en tijdens Fortunate Son viel zijn stem zelfs even helemaal weg, maar over het algemeen kan hij nog prima zijn nummers zingen.

Het was voor mij een mooie ervaring om een dergelijke legende uit de muziekgeschiedenis nog op een hoog niveau te kunnen zien optreden. Duimpjes omhoog voor John!
Hieronder de gespeelde setlist (van de website van John Fogerty):

Paar foto's:

Paar video's:

Meer video's op mijn YouTube kanaal.

Geen opmerkingen: