woensdag 5 december 2012

Sinterklaaswinter

Zoals eerder op deze weblog aangegeven, is de "meteorologische winter" winters van start gegaan. Ook vandaag trokken en trekken er meerdere winterse buien over het land en komende nacht brengen deze buien her en der een laagje sneeuw.
Imposanter is de weerssituatie voor komende vrijdag als een depressie rakelings langs of deels over het land gaat trekken. De lucht is dan in een groot deel van het land koud genoeg voor sneeuwval en aangezien er behoorlijk veel neerslag gaat vallen, kan er dus een significant sneeuwdek tot stand komen.

Ook staat er gedurende het eerste deel van de dag een stevige wind, een leuke combinatie!
Het lijkt me dan ook terecht dat er in de media reeds gewaarschuwd wordt voor maatschappij ontwrichtende (lees vooral verkeersontwrichtende) weersomstandigheden voor komende vrijdag.

Na deze snowmargeddon volgt een ijzige zaterdag, maar op zondag en maandag stroomt weer minder koude lucht het land binnen. Kans op ijzel?
Vanaf midden volgende week lijkt dan het binnenstromen van continentaal arctische lucht mogelijk en in dat geval volgen meerdere ijsdagen en zal het schaatsende deel van de natie vrolijk op de ijzers springen om op ondiepe wateren baantjes te gaan trekken.


Afgelopen nacht had het maar nipt gevroren en dat leverde op de sloten hier in de buurt reeds een vliesje ijs op en dit lag er ondanks de zon rond het middaguur nog altijd. Dat ijsvorming nu al zo makkelijk gaat, zal bemoedigend zijn voor de schaatsers!

Minder bemoedigend is dat alles voor een deel van de flora in mijn tuin en wilde fauna. Gelukkig hebben wij de vogels voldoende voedsel te bieden, zoals vetbollen waar deze merel wel raad mee weet:
Ook een teken van de winter is de bloei van de winterjasmijn, al heb ik het idee dat deze plant dit jaar wel erg vroeg bloeit (afgelopen februari is alle bloei kapot gevroren):

Verder heb ik nu vrijwel alle kuipplanten binnen of in onze schuur staan en de palmen in de volle grond een lichte bescherming gegeven. De passiebloemen zullen wel weer doodvriezen.

Om het wintergevoel binnen in positieve zin te versterken, ben ik momenteel druk doende zelf snert te maken (voor het eerst!). Helaas moeten we wel tot morgen wachten om het te proeven en te eten...

Blijf warm en geniet er van!

Geen opmerkingen: