zondag 10 februari 2013

Valentijnswinter met sneeuwdumpje

Na bijna twee weken vette dooi, was het de hoogste tijd voor een nieuwe winterse periode in ons land. Afgelopen week werden we reeds getrakteerd om fenomenale winterse buienluchten en sinds afgelopen vrijdag is het op de meeste plaatsen in Nederland tijdens de nacht gaan vriezen.
De verwachting voor dit weekeinde leek aanvankelijk vrij simpel; zaterdag rustig en op veel plaatsen droog en zondag in de loop van de dag in het zuiden sneeuw.
Maar het liep anders; gisteren trokken vanuit het westen stevige en traag verplaatsende sneeuwbuien het land in. Vooral in delen van Noord- en Zuid-Holland heeft het langdurig gesneeuwd en uiteindelijk kwam het 's middags ook in het midden van het land tot (natte) sneeuw. Hier enkele foto's van de sneeuwval bij ons:

De temperatuur kwam echter pas vanochtend vroeg duidelijk onder nul en het gebrek aan vorst en de steeds sterkere zonnestraling lieten het sneeuwdek flink inklinken.
Toch oogde Nederland aan het einde van de ochtend aardig wit van boven:

Zon en een sneeuwdek; ideale omstandigheden voor een wandeling in de buitenlucht! Aangezien het sneeuwdek hier niet meer zo veel voorstelde, waren we wel bereid om een eindje te rijden.
Hieronder het gemeten sneeuwdek van vanochtend (bron: Weerplaza/KNMI):

Een dik sneeuwdek bij de Veluwezoom en ten oosten van Amsterdam. Wij besloten de natuur van Het Gooi op te zoeken en uiteindelijk kwamen we terecht op de Westerheide en Bussumerheide, bij Hilversum:

Alhier hebben we twee uurtjes gewandeld door een fraai winterlandschap met een sneeuwdek van circa 10 cm! Hieronder een fotoverslag:

Wintersport in eigen land!


De komende dagen blijft het vrij koud voor deze fase van februari, al zijn de sneeuwkansen voor vannacht en morgen vrijwel verdwenen. Pas op Valentijnsdag volgt mogelijk nieuwe neerslag, maar deze zou dan wel gevolgd kunnen worden door (tijdelijk) minder koude omstandigheden.

Geen opmerkingen: