donderdag 11 april 2013

Máximapark: parkpergola en boomtransplantatie

De kou is de afgelopen dagen stilletjes uit de lucht gegaan, maar een week geleden was de lente van 2013 nog diepwinters te noemen:
En de kou van dit jaar laat zich goed vangen in onder staande grafiek waarin het voortschrijdende 31-dagen gemiddelde van de temperatuurafwijking ten op zichtte van normaal te zien is:
De afgelopen dagen mochten we al een beetje ruiken aan meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar en de komende week zou de lente wel eens echt los kunnen barsten.
Met die condities in het vooruitzicht zou het ideaal zijn om een groot park in de buurt te hebben en in die luxe positie verkeren wij ook! Op enkele honderden meters van ons huis bevindt zich het grootste park van Utrecht (Nederland?); het Máximapark.
De afgelopen maanden is weer hard gewerkt aan het afronden van de grote parkpergola, al is deze wel iets kleiner geworden dan in de originele plannen de bedoeling was. Crisis, weet je.
Ook zijn de eerste bomen rondom de pergola aangeplant en dat zal aangevuld gaan worden met klimplanten en uiteindelijk met broed/nestkasten.
Ook zijn er de afgelopen week zes platanen verhuist van het Domplein naar het Máximapark. De bomen moesten bij de Dom plaats maken voor de bouw van het ondergrondse centrum, Schatkamer Domplein II, dat volgend jaar open gaat. De verplaatsing is een idee van de stichting Vrienden van het Máximapark. De bomen die sinds 1975 op het Domplein hebben gestaan, kunnen zo blijven behouden en ook wordt de band tussen Leidsche Rijn en de oude stad versterkt.
De platanen zijn langs het Lint, bij de entree van de Haarrijnse Plas, op een archeologische terp geplant. De bomen zijn daarbij in een kruisvorm geplaatst, waarmee de relatie met het Domplein wordt gesymboliseerd.
En nu maar hopen dat er komende zomer geen al zware stormen de kop opsteken!

Geen opmerkingen: