donderdag 5 december 2013

De Sinterklaasstorm

Het heerlijke avondje is gekomen!
De wind is nog wel hoorbaar, maar duidelijk minder dan vanmiddag. Een deel van onze kusten kreeg toen een zware storm te verwerken.
Deze zware storm werd veroorzaakt door een zeer sterk uitdiepende depressie op het traject van de Shetlands Eilanden via Zuid-Noorwegen en het Skagerrak naar de Oostzee. De druk in de kern van de ‘Sinterklaasstorm’ bedroeg vanochtend om 7 uur 974 hPa en ligt rond middernacht 14 hPa lager ofwel 960 hPa. Het krachtige barometrische verval (Shetland: drukdalingen tot 15 hPa in 3 uur!!!) heeft alles van doen met een zeer sterke straalstroom in de hogere luchtlagen van meer dan 350 km/uur.

Vooral het koufront behorende bij deze depressie was fraai ontwikkeld tot een smalle, actieve buienlijn vol met onweer- en hagelproducerende convectie en vooral hierop zijn de hoogste windstoten in ons land waargenomen (bron o.a.: KNMI en Weerplaza.):

Vanzelfsprekend was het hier in de achtertuin allemaal wat minder spectaculair, maar het heeft wel enige tijd behoorlijk gehageld met onweer.

Geen opmerkingen: