donderdag 12 december 2013

Zon of mist?

Rustig weer dankzij de nabijheid van een hogedrukgebied levert in december niet zelden grijs en mistig weer op. Het aardoppervlak heeft dan dankzij de lange nachten volop tijd om af te koelen, waardoor er een zogenaamde inversie kan ontstaan. Vlak boven deze inversie is de lucht warmer dan eronder, waardoor er geen uitwisseling/menging tussen beide luchtsoorten kan plaatsvinden. Vervolgens geeft de zon overdag het aardoppervlak niet meer voldoende energie om die inversie te doen opruimen, waardoor er soms dagenlang sprake is van een kleine wereld die door allerlei uitstoot steeds vuiler kan worden. Aan die vuildeeltjes kleven vervolgens watermoleculen waardoor zich wolken vormen; mist. Soms zijn er zelfs zoveel vuildeeltjes, dat er lichte neerslag ontstaat.
De afgelopen dagen heeft zich ook her en der hardnekkige mist en lage bewolking gevormd, maar op een veel minder uitgebreide schaal dan je misschien van te voren zou verwachten.
Dinsdag was het in vrijwel het hele land zonnig (uitgezonderd delen van Twente). Gisteren kwamen in de oostelijke helft van het land mist en bewolking voor. Deze grijze meuk breidde zich in de middag en avond verder over het land uit, maar vandaag werd het op veel plaatsen (met uitzondering van een smalle zone in het oosten) weer vrij zonnig. Dat hebben we vandaag vooral te danken aan een iets opstekend zuidelijk windje, maar het feit dat er tijdens de laatste decennia op minder grote schaal mist en lage bewolking in West-Europa optreed, danken we vooral aan schonere lucht. We hebben dus wel degelijk invloed op ons weer!
MC schrijft: "Dan hebben we het dus niet over de uitstoot van broeikasgassen, maar over de hoeveelheid roet- en andere minuscule deeltjes. Hierdoor schijnt de zon onder dezelfde atmosferische omstandigheden tegenwoordig langduriger dan vroeger. Stofdeeltjes fungeren namelijk als condensatiekern voor waterdruppeltjes – de miljarden waterdruppeltjes die samen mist en bewolking vormen. Waar tot in eind vorige eeuw hardnekkige mistsituaties in de winter (en overigens ook lente) met regelmaat voorkwamen, komt dat nu een stuk minder vaak voor."

Gisteren vertrok ik onder stralende omstandigheden het huis om naar het werk te rijden. Bij het oosten van Utrecht reed ik een grijze muur binnen en was er tijdelijk sprake van dichte mist. Boven de Utrechtse Heuvelrug brak het weer open en in Soest bleef het tot tegen 16 uur zonnig.
Op deze satellietfoto van gisteren van rond het middaguur is goed te zien dat de hoge delen van Centraal Nederland boven de mist uit kwamen:

Even later begon het gebied met mist en lage wolken terrein te winnen:

En in de late avond en een deel van de nacht was het in vrijwel heel Nederland behoorlijk mistig.
Maar vandaag werd het toch weer prachtig weer, ook tijdens mijn bezoek aan het centrum van Utrecht:

Wat zal het morgen worden? Staat er voldoende wind om mistvorming tegen te gaan of gaan we toch weer een grijze dag tegemoet?

Geen opmerkingen: