dinsdag 3 december 2013

Eerste negatieve temperaturen van het seizoen

Afgelopen nacht is de temperatuur in onze tuin voor het eerst na de zomer weer onder het vriespunt uitgekomen en deze lichte vorst hield 5 uren aan:

Dat leverde tijdens zonsopkomst nog mooi berijpte grasperkjes op:

Op de officiële KNMI waarneemstations heeft afgelopen weken al eerder gevroren en was het afgelopen nacht door de uitstraling vanzelfsprekend een pak kouder dan in onze tuin (bron: weerplaza):

Aan de grond kwam het her en der zelfs tot matige vorst, maar op zich is dat natuurlijk niet bijzonder. De luchtsoort is, behoudens in de grenslaag, echter niet koud; op zo'n 1500 meter hoogte is het bijna 10 graden boven nul! De komende dagen gaat dat ook veranderen, want over 48 uren is vrijwel 20 graden kouder:

Een dergelijke afkoeling op korte termijn is onze contreien niet gewoon. Toch zal het op leefniveau niet kouder worden dan het nu is, behoudens voor het gevoel. De ijzige luchtmassa wordt vanaf donderdag namelijk over zee aangevoerd en de Noordzee is nog relatief mild. Wel ontstaan daar talrijke winterse buien die op ons land afkoersen. Meest opvallend zal waarschijnlijk de noordwestenwind worden, daar deze donderdag enorm aanwakkert. Op volle zee is een zeer zware storm mogelijk, langs onze kusten een storm tot mogelijk een zware storm. Het hoogtepunt van de storm valt waarschijnlijk tijdens donderdagnamiddag en op pakjesavond. Hoor de wind waait door de bomen!

Geen opmerkingen: