zondag 1 december 2013

Herfst 2013

Vandaag, 1 december, is de meteorologische winter begonnen. Dat voor deze datum gekozen is, heeft an sich weinig met het weer te maken, maar met het feit dat klimatologen wereldwijd liever met hele maanden werken, vooral ook om te kunnen vergelijken met voorgaande jaren.
De meteorologische herfst bleek dit jaar qua weer een redelijk boeiend seizoen. We hebben een heuse storm beleefd, het is tropisch heet geweest en delen van het land hebben te maken gehad met tornado's. Maar vooral de grote neerslaghoeveelheden vielen op.
Het KNMI schrijft:
"De herfst was zeer nat. Gemiddeld viel er circa 340 mm neerslag, bijna 100 mm meer dan normaal in de herfst (243). Herfst 2013 staat in de top 5 van natte herfstseizoenen, 1998 staat op de eerste plaats met ruim 430 mm. Een groot deel van de regen viel in het weekeinde van 12 en 13 oktober. Het KNMI gaf een code oranje uit (waarschuwing voor extreem weer) voor Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht vanwege grote neerslaghoeveelheden. In Zuid-Holland viel op sommige plaatsen ruim 120 mm in 24 uur. In een veel groter gebied van Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht viel opgeteld 75 mm regen of meer. Zulke neerslaghoeveelheden in een etmaal op deze schaal komen minder dan eens per dertig jaar voor. De eerste decades (10 dagen) van september en november waren ook zeer nat met vrij veel regen binnen enkele dagen. Eind september was het in vrijwel het hele land juist lange tijd droog."
Mijn weerstation heeft de niet onaanzienlijke hoeveelheid van 419,4 mm regen opgevangen!

Ter vergelijking; afgelopen zomer heb ik 150,5 mm opgevangen.
De temperatuur liet een gestage daling zien,al waren er vooral in oktober nog een paar kortdurende oplevingen. Tot vorst is het hier niet gekomen, de laagste temperatuur was 0,2°C. Helaas is er in een deel van september iets misgegaan met de opslag van data.

\

Geen opmerkingen: