donderdag 1 mei 2014

2014 tot op heden zeer zacht

Het komende weekeinde valt de temperatuur weliswaar een aantal graden graden terug, maar het lijkt ditmaal opnieuw een kort temperatuurdipje te worden. En daarmee behoudt dit jaar haar ongekende warme karakter. Het KNMI schrijft haar jongste maandoverzicht het volgende: Sinds december is het gemiddeld veel zachter dan normaal. April is de vijfde maand op rij geworden met een plaats in de top tien van de zachtste maanden sinds het begin van de metingen. Zo'n serie zeer zachte maanden komt zelden voor. Na de uitzonderlijk zachte winter van 2014 lag de temperatuur ook in maart en april vrijwel voortdurend boven normaal.
April was in De Bilt met 12,1 graden tegen een langjarig gemiddelde (tijdvak 1981-2010) van 9,2 graden bijna drie graden warmer. Daarmee is april de op drie na warmste maand sinds 1901. Alleen in 2007 (13,1 graden), 2009 (12,2 graden) en 2011 (13,1 graden) was deze maand nog warmer.
Vooral het begin van april was bijzonder zacht. Gemiddeld over de eerste tien dagen registreerde het KNMI 12,7 graden, een nieuw warmterecord voor deze periode. Limburg noteerde al op 25 april zomerse warmte. Ell was met maximaal 25,3 graden het warmste meetpunt. De Bilt bleef net onder de 25 graden maar telde acht warme dagen met 20,0 graden of meer. Normaal levert april drie warme dagen op. Op 16 april kwam het op veel plaatsen tot lichte vorst: in Deelen en Twente werd -2,9 graden gemeten
.
Hieronder de meetwaarden uit onze tuin:

De luchtdruk was dan ook continue vrij hoog en vaak stond er weinig wind:

Gemiddeld over het land viel 40 mm neerslag tegen 44 mm normaal. De noordelijke helft was met plaatselijk meer dan 100 mm het natste deel van het land. Met name in het zuiden was het droog en viel op enkele plaatsen slechts 10 mm.
Hier heb ik de 30 mm niet gehaald afgelopen maand. Onderstaande grafiek is niet helemaal correct, aangezien mijn lieftallige Myra op een zaterdag de regenmeter abusievelijk heeft omgestoten en dat heeft een registratie van 4,2 mm opgeleverd.

Op 23, 24, 25 en 29 april vielen verspreid over het land zware buien met lokaal zware hagel, wolkbreuken en talrijke bliksemontladingen. Zulke intensieve buien zijn voor april uitzonderlijk en komen gewoonlijk alleen in de zomer voor.
Het KNMI plaatste onderstaande om aan te geven dat de bui van 24 april te De Bilt best bijzonder was:

Over buien gesproken; gisteren kreeg Noord-Italië weer eens met meerdere tornado's te maken.
Deze video geeft aan dat zelfs een relatief kleine tornado behoorlijk indrukwekkend is en in potentie erg gevaarlijk kan zijn:

Onderstaande satellietopname geeft dan weer aan dat de schade die grote tornado's aanrichten vanuit de ruimte te zien is. De EF-4 trok afgelopen maandag langs Louisville, Mississippi:

Geen opmerkingen: